AcasăȘTIRI EXTERNEMark Zuckerberg, în fața judecătorilor! Cutremur la Facebook după scandalul secolului 21

Mark Zuckerberg, în fața judecătorilor! Cutremur la Facebook după scandalul secolului 21

Mark Zuckerberg, în fața judecătorilor! Cutremur la Facebook după scandalul secolului 21 / Foto: Facebook

Directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a fost dat în judecată, luni, de procurorul Karl Racine din Washington pentru înșelăciune și încălcarea unei legi de protecție a consumatorilor în legătură cu cazul Cambridge Analytica, în care firma a folosit cantități masive de date colectate de la Facebook.

Aceasta este a doua încercare de a-l include pe co-fondatorul rețelei de socializare în procesul Cambridge Analytica. În martie, un judecător al Curții Superioare a Districtului Columbia, o jurisdicție din capitala americană Washington, refuzase să permită procuraturii să îl cheme pe Mark Zuckerberg ca martor în cadrul procedurii inițiate în 2018 și care vizează Facebook.

87 de milioane de utilizatori, „prelucrați” fără să știe

Cambridge Analytica este acuzată că a colectat și utilizat, fără consimțământul acestora, datele personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook, la care platforma i-a dat acces. Aceste informații ar fi fost folosite pentru a dezvolta un software utilizat pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Mark Zuckerbeg „este în mare măsură responsabil pentru viziunea platformei sale care a necesitat (…) expunerea datelor personale ale consumatorilor”, susține procurorul Racine în documentul de citație, depus luni la Curtea Superioară a Districtului Columbia din SUA.

Pentru procuror, directorul general al Facebook „era conștient de compromisul” pe care îl presupunea manipularea datelor personale ale utilizatorilor Facebook pentru a crește profiturile companiei. El a fost „direct responsabil pentru aplicarea laxă a reglementărilor Facebook””, a continuat Racine, scrie Euronews.

În calitate de director general, Mark Zuckerberg „avea autoritatea de a controla practicile înșelătoare și reprezentarea eronată” ale operațiunii sale față de consumatorii din Washington.

În iulie 2019, autoritățile federale au amendat Facebook cu 5 miliarde de dolari pentru că și-a „indus în eroare” utilizatorii și au impus un audit independent al gestionării datelor sale personale. Contactată de AFP, compania a refuzat să comenteze.

De la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a eliminat accesul la datele sale a mii de aplicații suspectate de abuz, a restricționat cantitatea de informații disponibile dezvoltatorilor în general și a facilitat calibrarea de către utilizatori a restricțiilor privind partajarea datelor personale.

author avatar
Tudor Borcea
493 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger