AcasăȘTIRI EXTERNEMario Draghi întărește reputația „Soft Underbelly” a Italiei

Mario Draghi întărește reputația „Soft Underbelly” a Italiei

Unii istorici au fost de acord că Winston Churchill denumea Italia “partea moale” a Europei, atunci când a susținut folosirea sudului țării ca front pentru a submina stăpânirea Germaniei naziste pe continent.

Reputația de vulnerabilitate a persistat încă de la sfârșitul războiului. Criticii au văzut fracționismul Italiei – de la dreapta la extrema stângă – ca pe o modalitate prin care puterile străine ar putea slăbi Europa.

În urmă cu trei ani, Italia a fost prima țară europeană importantă care a aderat la inițiativa Belt and Road a Chinei, vastul proiect de infrastructură susținut de Beijing. Și de ani de zile, a avut loc o conferință anuală de afaceri ruso-italiană în nordul țării. Directorii corporativi s-au întreținut cu Vladimir Putin.

Acum, războiul din Ucraina a forțat o strategie diferită  în guvernul pro-NATO al tehnocratului Mario Draghi. Ambiguitatea timpurie a lui Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, cu privire la măsura în care Italia ar sprijini sancțiunile împotriva Rusiei s-a transformat în acțiuni dure.

Este o veste bună pentru Europa, deoarece își creează propria identitate printre superputeri.

În ajunul războiului, se părea că Italia avea să devină din nou moale. Asta pentru că țara importă 95% din gazele sale naturale – iar 40% din acestea provin din Rusia. Rușii sunt, de asemenea, mari cumpărători de bunuri de lux ale Italiei. Ultimul lucru de care are nevoie guvernul de unitate al lui Draghi este creșterea facturilor la combustibil și criza în industriile naționale de bază.

În plus, liderii Ligii de extremă dreapta – precum Matteo Salvini  – îl idolatrizează în mod deschis pe Putin. Silvio Berlusconi, care a dominat viaţa politică din Italia în ultimele decenii, nu a ezitat niciodată să-şi afişeze ostentativ prietenia cu președintele rus.

Paola Subacchi, profesor de economie internațională la Global Policy Institute, spune că Italiei i-a fost dificil „să ofere un front dur față de Rusia din cauza unei combinații de interese comerciale, strategice și culturale”.

“Draghi a fost prea ambiguu de la început când a denunțat agresiunea rusă. Încă învață să fie prim-ministru”, notează Bloomberg. Dar echivocul pare a fi încheiat. Roma a susținut sancțiunile împotriva Rusiei, alăturându-se unui front unit cu Berlin și Paris. Draghi a adoptat rapid o poziție pro-atlantistă, ia distanță de Rusia și întărește poziția Italiei în Europa – locul pe care îl merită.

Pe de altă parte, alți istorici subliniază că Churchill nu a folosit niciodată cuvântul “moale” în comentariile sale despre Italia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger