AcasăȘTIRI EXTERNEMarina SUA trage asupra navelor iraniene în Golful Persic

Marina SUA trage asupra navelor iraniene în Golful Persic

Marina SUA trage asupra navelor iraniene în Golful Persic

US Navy a deschis focul asupra navelor militare iraniene din nordul Golfului Persic, prima escaladare de acest fel în aproape patru ani, a anunțat Pentagonul.

Incidentul intervine la doar câteva săptămâni după ce administrația Biden și Iranul au început discuțiile despre reînvierea acordului nuclear din 2015, pe care fostul președinte Donald Trump l-a abandonat, în 2018.

Retragerea SUA a declanșat o escaladare bruscă a tensiunilor dintre Teheran și Washington, care au culminat cu uciderea, anul trecut, la comanda SUA, a generalului Qasem Soleimani, comandantul forței Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

Exact acum un an, în apele internaționale din nordul Golfului Persic, ambarcațiuni cu motor iraniene au efectuat manevre descrise drept „periculoase” în apropierea unei formațiuni americane care cuprindea navele USS Lewis B. Puller, USS Paul Hamilton , navele de patrulare USS Sirocco și USS Firebolt, precum și două nave de pază de coastă ale SUA, și anume USCGC Wrangell și Maui.

În urma acestui incident, care nu a fost primul, președintele Trump a fost foarte ferm. „Am ordonat marinei SUA să distrugă orice ambarcațiune iraniană care ne hărțuiește navele pe mare”.

Deși au existat rapoarte de „atacuri” asupra navelor comerciale (în special israeliene), nu au mai fost raportate incidente de acest tip. Cel puțin până marți.

Provocare la mică distanță

Astfel US Navy a denunțat atitudinea „agresivă” a patru nave din componenta navală a Corpului Gardienilor Revoluției iranieni, trei vedete rapide și nava de sprijin Harth 55.

Luni, în jurul orei 20:00, trei ambarcațiuni iraniene s-au apropiat rapid de nava de patrulă de coastă USS Firebolt și de nava de gardă de coastă Baranof, la o „distanță inutil de aproape, cu intenție necunoscută, ajungând la 68 de metri de navele americane”, a indicat marina SUA.

Navele americane desfășurau operațiuni de rutină în apele internaționale în momentul incidentului, a indicat US Navy.

Echipajele SUA au emis mai multe avertismente către iranieni, prin radio și alte dispozitive, dar navele iraniene și-au continuat manevrele. Echipajul de pe Firebolt a deschis apoi focuri de avertizare și navele iraniene s-au îndepărtat.

„Acțiunile navelor iraniene au crescut riscul de eroare de calcul și/sau de coliziune și „nu s-au conformat” normelor internaționale care guvernează operațiunile maritime, a spus marina americană.

„Forțele navale americane continuă să rămână vigilente și sunt instruite să acționeze într-o manieră profesională, în timp ce comandanții noștri își păstrează dreptul inerent de a acționa în legitimă apărare”, arată US Navy.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
552 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger