AcasăȘTIRI EXTERNEMarina SUA, băgată în sperieți de China

Marina SUA, băgată în sperieți de China

Pentagonul caută schimbarea care îl va scoate din umbra Chinei. America are nevoie atât de o linie de apărare calitativă, cât și cantitativă, pe care numai cercetarea și dezvoltarea privată o poate oferi.

În timpul unei dezbateri cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 2012, atunci senatorul Barack Obama a respins observația guvernatorului Mitt Romney conform căreia Marina SUA avea la dispoziție mai puține nave decât în timpul Primului Război Mondial. „Ați menționat Marina, de exemplu, și că avem mai puține nave decât în 1916 ”, a spus Obama. „Ei bine, domnule guvernator, avem și mai puțini cai și mai puține baionete, deoarece natura armatei noastre s-a schimbat”, relatează The National Interest.

Ambii candidați au căutat să aducă argumente împotriva celuilalt, dar, în realitate, au avut amândoi dreptate: Statele Unite trebuie să mențină atât un avantaj militar calitativ și să aibă suficient echipament pentru a contracara împotriva adversarilor. În timpul Războiului Rece, politicienii au acceptat ca Statele Unite să ducă simultan două războaie. Istoricii ar putea vedea înlocuirea secretarului de apărare Robert Gates în urmă cu un deceniu ca fiind asemănătoare „guvernării de zece ani” interbelice a Marii Britanii, care a lăsat armata britanică nepregătită să contracareze ascensiunea Germaniei naziste. În timpul Războiului Rece, de exemplu, Statele Unite s-au confruntat cu un concurent major. Astăzi, se confruntă cu o serie de puteri globale și regionale: China, Rusia, Iran, Coreea de Nord și Turcia, fiecare dintre acestea urmărind să schimbe ordinea liberală postbelică.

China, concurentul major

Există o conștientizare din ce în ce mai mare, în special cu privire la pericolul pe care îl prezintă ascensiunea Chinei. Pandemia de coronavirus s-a concentrat din nou asupra vulnerabilității lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, Donald Trump a promis o navă de 350 de nave. Nu a reușit să-și țină promisiunea, așadar China a construit-o.

Din punct de vedere al armamentului convențional (non-nuclear), Pentagonul atenționează că, în acest moment, China deține „cea mai mare flotă militară din lume”: 350 vase de suprafață și submarine, „inclusiv 130 de nave mari”.

Comparativ, Marina SUA deținea „aproximativ 293 de vase la începutul anului 2020”.

Conform documentului Pentagonului, „China a ajuns la egalitate – dacă nu a depășit deja – SUA, în privința modernizării unor sisteme militare, inclusiv construcția de nave, a rachetelor balistice lansate de la sol, a rachetelor de croazieră sau a sistemelor integrate de apărare antiaeriană”.

De asemenea, arsenalul convenținal al Chinei mai include peste 1.250 de rachete balistice și de croazieră, cu rază între 500 și 5.500 de kilometri, se mai arată în raportul Pentagonului.

Timpul stă în loc la Pentagon

Dezavantajul Americii  se reflectă în două probleme: prima este sistemul de achiziții defect al Pentagonului, iar a doua este deficitul de inovație, deoarece Pentagonul își reprimă eficiența și continuă să se concentreze prea mult pe lupta ultimului război, mai degrabă decât pe următorul.

Ritmul lent al achizițiilor este grav. Poate dura cinci până la șase ani, uneori mai mult, pentru a construi o nouă navă militară, iar soluția atât pentru problemele de achiziții, cât și pentru cele de inovare constă în recunoașterea și acționarea asupra peisajului în schimbare al cercetării și dezvoltării (R&D). În timp ce o dată, armata și NASA au condus cercetarea și dezvoltarea, astăzi afacerile și industriile cheltuiesc mai mult pentru cercetare și dezvoltare decât armata SUA.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
373 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger