AcasăȘTIRI EXTERNEMarile puteri schimbă jocurile: cursa pentru rachetele hipersonice

Marile puteri schimbă jocurile: cursa pentru rachetele hipersonice

Rusia, Coreea de Nord și Statele Unite au efectuat în ultimele zile teste cu rachete hipersonice, stârnind temeri privind o nouă escaladare a înarmărilor.

Într-adevăr, o armă formidabilă care amenință să schimbe echilibrul forțelor nucleare din lume.

Rușii în frunte, cu Zircon, Kinjal și Avangard

Rusia este cu un pas înainte, cu numeroase tipuri de astfel de rachete nu doar capabile să zboare la viteze de peste 6.000 km/oră (Mach 5), ci şi manevrabile: Zircon, despre care Moscova a anunţat luni că a efectuat un test reuşit de pe un submarin; Kinjal, aflată deja în dotarea Forţelor aeriene, sau sistemul hipersonic Avangard, capabil să transporte încărcătură nucleară.

Reacția Pentagonului

În Statele Unite, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), brațul tehnologic al Pentagonului, a anunţat că a testat cu succes racheta sa hipersonică HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept). Forțele armate americane dezvoltă de asemenea un alt aparat hipersonic denumit ARRW, dar primul său test a eşuat în aprilie.

Proiecte chinezești

China are mai multe proiecte, care par a fi inspirate direct din programele rusești, potrivit unui studiu recent realizat de Centrul de Cercetare al Congresului SUA, relatează AFP. În special, Beijingul se concentrează pe o dronă hipersonică, cu o autonomie de circa 2.000 km, capabilă să dezvolte o viteză de peste Mach 5 şi să efectueze “manevre extreme”.

La rândul lor, Franța, Germania, Australia, India și Japonia caută să dezvolte sisteme hipersonice, iar Iranul, Israelul și Coreea de Sud au început cercetari în această tehnologie.

Coreea de Nord a anunţat săptămâna trecută testul unei rachete hipersonice, ceea – dacă se confirmă – constituie un avans tehnologic important.

Manevrabile și dificil de interceptat

Contrar aparenţelor, rachetele hipersonice nu sunt neapărat mai rapide decât rachetele balistice. O rachetă balistică este lansată cu viteză mare în spaţiu, unde nu există atmosferă şi nu întâmpină niciun fel de rezistenţă. Apoi revine la ţinta sa, întotdeauna cu aceeaşi viteză, cu excepţia momentului când reintră în atmosferă, când este încetinită.

Dimpotrivă, o rachetă hipersonică zboară la o altitudine joasă. Este lansată de asemenea cu viteză mare, dar este frânată de atmosferă.  Încetineşte de-a lungul traiectoriei sale şi poate sfârşi prin a fi mai lentă decât o rachetă balistică.

Marea diferenţă este că o rachetă hipersonică este manevrabilă, ceea ce face dificilă prezicerea traiectoriei sale şi interceptarea. Sistemul antirachetă THAAD ar putea permite interceptare proiectilelor cu mare viteză, dar el este conceput pentru a proteja o zonă limitată.

Riscul nuclear

Potrivit Centrului de cercetare al Congresului SUA, este vorba o posibilă reacţie exagerată a armatei americane, care nu ar şti dacă racheta hipersonică pe care tocmai a detectat-o este echipată cu încărcătură convenţională sau nucleară. Ar putea răspunde cu o armă nucleară fără să aștepte să afle.

Pentru Cameron Tracy, cercetător la Universitatea Stanford, soluţia ar fi  includerea rachetelor hipersonice pe agenda negocierilor în curs de desfăşurare între Moscova şi Washington privind controlul armelor şi aducerea Beijingului la masa discuţiilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
420 afisari

6 COMENTARII

    • Tunurile electromagnetice sunt bune ca cade ca o rață, dar cum inimeresti cu laserul la viteza aia?

  1. Alea nu trebuie neaparat interceptate. Mai multe rachete cu fragmentatie destul sa le penetreze pe 5 km patrati tot, ori tot o salva cu rachete termobarice topeste tot cam pe aceiasi arie si par si mai perfecte ca suflul creat te salveaza de eventuale pulberi si ramasite. Daca stai acum sa calculezi traiectoria de impact a unei hipersonice cu o interceptoare te prinde toamna la acest sfarsit de vara. Dai explozie la simt termic si nu le mai rateaza…

  2. O alta tehnica utila e perdeaua de drone inteligente. Zboara inlantuite si pot forma o perdea exploziva ce se activeaza la buton la ce vad sau la zgomot. Dronele isi iau energie solara deci un perpetuum mobile. Si mai am spre ex o fulgerul lui Tesla. Astfel de energii fac rachetele inamice muci.

  3. O varianta ar fi relativizarea timpului vs spatiu dupa Einstein. Ca sa faci asta iti trebuie un satelit spion militar optik de mare inaltime astfel incat miscarea rachetei sa i sa para un pai pe apa. Odata marcata racheta topita cu laser.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger