AcasăȘTIRI EXTERNEMarele Zid anti-Covid-19. Ce ascunde iar China cu un proiect faraonic

Marele Zid anti-Covid-19. Ce ascunde iar China cu un proiect faraonic

Marele Zid anti-Covid-19. Ce ascunde iar China cu un proiect faraonic

În sudul Chinei, de-a lungul graniței, un uriaș zid se ridică. Obiectivul susținut de autoritățile chineze ar fi ținerea Covid-19 la distanță, într-un context în care virusul încă nu încetează să se răspândească. 

Această decizie ar împiedica deja circulația rezidenților de la graniță – ceea ce nu pare să-i deranjeze pe liderii chinezi.

Sârmă ghimpată, camere de supraveghere și senzori

Unele mass-media numesc deja construcția „Marele Zid Anti-Covid”. Această uriașă barieră, în serviciul prevenirii răspândirii virusului, măsoară 3.000 de mile, sau aproape 5.000 de kilometri.

Dar experții cred că în spatele acestui proiect se află un alt motiv decât cel sanitar.

Eforturile fac parte dintr-un impuls mai amplu al Chinei de a-și asigura granițele, de a facilita proiectele de infrastructură și de a împiedica refugiații să treacă în China, a declarat Karin Dean de la Universitatea Tallinn din Estonia, care studiază dinamica frontierei dintre China și Myanmar.

Ea adaugă că zidul ar permite în mod egal Chinei să-și faciliteze proiectele de infrastructură.

Acest zid, fortificat cu sârmă ghimpată și dotat cu camere de supraveghere și senzori, nu îi deranjează numai pe birmanezi. În regiune, localnicii de ambele părți ale graniței se plâng de asta. De exemplu, fermierii din provincia vietnameză Quảng Ninh nu și-au putut duce vitele la pășunile obișnuite de la crearea zidului.

Comerțul este, de asemenea, oprit, nu mai este posibil ca comercianții din alte țări să aprovizioneze satele chineze vecine, scrie Slate.

Impact social și de mediu

Acest zid uriaș are și un impact semnificativ asupra mediului. Nu numai că împărțirea unui peisaj în două este dăunătoare ecosistemelor, dar construcția în sine reprezintă o poluare semnificativă.

Cireasa de pe tort: ​​rezidenții chinezi de la granița ar fi forțați să monitorizeze clădirea zi și noapte, potrivit rapoartelor presei locale analizate de Wall Street Journal. Dacă noul zid pare conceput să reziste, viața sătenilor se va schimba pentru totdeauna.

Proiectul de împiedicare a afluxului de refugiați este un obiectiv de lungă durată pentru Beijing, care pare să fi găsit în pandemie un motiv plauzibil pentru a-l aplica.

După cum sugerează David Brenner, cercetător și autor al unei cărți despre granițele Birmaniei, Covid-19 oferă guvernului chinez o „scuză bună” de data aceasta.

„Covid-19 ar putea fi justificarea oficială pe care o dă China pentru construirea unei zone tampon. Dar această intenție s-a născut cu mult înainte și va continua mult timp după pandemie”, a declarat el.

author avatar
Tudor Borcea
653 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger