UNESCO a decis să extindă programul său de protecție împotriva tsunami-urilor la toate zonele de risc din lume până în 2030, inclusiv în Marea Mediterană, unde este probabil să se producă un tsunami în următorii 30 de ani. „Probabilitatea unui tsunami de un metru, care este catastrofal, în următorii 30 de ani este foarte mare”.
În largul mării, în ape adânci, tsunami se propagă cu viteze ce pot depăși 700 km/h, pericolul fiind că se propagă pe toată adâncimea mării, spre deosebire de valurile de suprafață care sunt generate de vânt. De aceea un tsunami de un metru înălțime poate fi catastrofal odată ce ajunge la țărm.
Toate regiunile maritime, în pericol
Programul „Tsunami Ready”, pilotat în zeci de comunități din Caraibe, Pacific și Oceanul Indian, va fi extins la alte mii de comunități, a anunțat săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe de presă, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Programul stabilește 12 indicatori pe care trebuie să îi îndeplinească comunitățile în cauză, cu ajutorul experților UNESCO. Acestea includ un plan de identificare a amenințării, de sensibilizare și de pregătire a populației pentru a face față acesteia.
Majoritatea tsunami-urilor înregistrate până în prezent afectează populațiile de coastă din Oceanul Pacific și Oceanul Indian. Cu toate acestea, UNESCO ne reamintește că toate regiunile maritime sunt în pericol, inclusiv Marea Mediterană, informează 7sur7.
Probabilitate foarte mare a unei catastrofe în Mediterană
„Probabilitatea unui val de un metru, care ar fi catastrofal, în următorii 30, este foarte mare”, a declarat Vladimir Riabinin, secretar executiv al Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO.
Potrivit lui Bernardo Aliaga, un expert în oceane de la biroul UNESCO, insulele grecești Kos și Samos sunt pregătite pentru această eventualitate. Orașul Alexandria, din Egipt, a început deja să pună în aplicare programul. Orașele Istanbul și Cannes lucrează la acest proiect.
„Principiul general este că acolo unde a fost un tsunami, va fi un tsunami”, a adăugat el. Potrivit Le Monde, „experții acordă o atenție deosebită situației din jurul vulcanului Stromboli din Insulele Eoliene, care are particularitatea de a fi foarte activ și de a fi aproape de coastele Siciliei și ale sudului Italiei”.
Potrivit lui Riabinin, aproximativ 70% dintre tsunami-uri sunt cauzate de un cutremur. Acesta a fost cazul tsunami-ului din 2004 din Oceanul Indian, care a ucis peste 210.000 de persoane. Dar ele pot apărea și ca urmare a erupțiilor vulcanice, cum ar fi cea care a lovit insula Tonga din Pacific în ianuarie anul trecut.
Programul UNESCO este sprijinit de Biroul ONU pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (UNDRR) și de Uniunea Europeană, precum și de țări donatoare precum Australia, Japonia, Norvegia și Statele Unite.