Președintele SUA a prezentat, la începutul lunii aprilie, un vast plan de 2.300 miliarde de dolari destinat îmbunătățirii infrastructurii din Statele Unite, din care 80 de miliarde (66,2 miliarde de euro) trebuie să fie alocate căilor ferate. Din plan lipsesc însă trenurile de mare viteză.
În timp ce Statele Unite au fost multă vreme un campion al trenurilor, rețeaua feroviară americană are acum o lungime de doar 150.000 de kilometri, din care doar o parte este utilizată pentru transportul de pasageri – aflată uneori într-o stare alarmantă. Doar 32 de milioane de pasageri au urcat în trenurile Amtrak ( National Railroad Passenger Corporation sau Amtrak, principala companie de cale ferată din SUA specializată în transportul pasagerilor).
În cadrul virajului său spre ecologie, noul președinte al SUA, Joe Biden, a prezentat, la începutul lunii trecute, un plan uriaș, în valoare de 2.300 miliarde de dolari destinat îmbunătățirii infrastructurii din Statele Unite, din care 80 de miliarde (66,2 miliarde de euro) trebuie să fie alocate căilor ferate.
Astfel, planul „Amtrak Connects US” include construcția a 30 de linii noi, servicii către 160 de comunități noi sau deschiderea de gări în Phoenix, Las Vegas sau Nashville. Obiectivul anunțat este creșterea numărului de pasageri cu 62% până în 2035.
Nici vorbă de mare viteză
Surprinzător sau nu, există însă un mare absent în planul lui Biden: trenul de mare viteză. „Nici măcar o dată acesta nu figurează în prezentarea Amtrak, notează Business Insider.
În timp ce Franța, pionier al trenului de mare viteză TGV, este acoperită de 2.600 de kilometri de linii de mare viteză, în Statele Unite există doar o singură astfel de linie care face legătura între Washington și Denver și unde trenul circulă doar 240 km/ h pe o singură porțiune scurtă de 54,6 km.
Și asta în condițiile în care viteza medie a trenurilor Amtrak nu depășește 140 km/h. Poate părea astronomic pentru România, nu și pentru vestul Europei, unde există linii pe care trenurile circulă regulat cu viteze comerciale de 250, 300 și 320 km/h.
În SUA, dezvoltarea trenului de mare viteză a fost în mod istoric împiedicată de multe obstacole, explică Vox: natura multi-statală a proiectelor, opoziția sistematică a guvernatorilor republicani, lipsa resurselor, distanțele uriașe și concurența companiilor aeriene sau lipsa de expertiză.
62% din plan, înghițit de infrastructură
„Nu există nici o mobilizare în favoarea trenului de mare viteză, cum ar fi grupuri de activiști împotriva violenței poliției sau demonstrații împotriva conductelor de petrol”, notează Vox. În schimb, grupuri puternice de interese s-au grupat împotriva trenului, cum ar fi frații Koch, care au plătit milioane de dolari pentru a deraia proiectele, scrie Korii/Slate.
Din păcate, Statele Unite vor avea curând TGV-ul lor. Există un astfel de arierat al reparațiilor pe liniile sale existente, încât 80 de miliarde de dolari ar trebui înghițite cu mult înainte de a fi construit un kilometru de linie de mare viteză.
Potrivit lui Jim Mathews, președintele Asociației Americane a Utilizatorilor de Trenuri, ar fi nevoie de aproximativ 50 de miliarde de dolari doar pentru reabilitarea rețelelor de linii existente, sau 62% din planul de investiții anunțat de chiriașul de la Casa Albă.
În plus, cumpărarea proprietăților de-a lungul viitoarelor rute pentru a construi liniile de mare viteză ar costa o avere. „Amtrak probabil nu este pregătită să intre într-o bătălie politică. Din perspectiva lor, ei spun: vrem doar să circule mai multe trenuri și fără întârzieri”, conchide Jim Mathews.
O tendință care poate fi observată chiar și în Franța, unde SNCF (compania publică de transport ferovier) a decis să renunțe la politica sa dedicată exclusiv TGV pentru a acorda prioritate rețelei cotidiene.