AcasăȘTIRI EXTERNE„Măreața” Anglie, dusă spre recesiune de bancherii centrali

„Măreața” Anglie, dusă spre recesiune de bancherii centrali

Marea Britanie ar putea intra într-o recesiune dacă Banca Angliei va majora dobânda de referință la 6%, așa cum se așteaptă investitorii.

Produsul intern brut ar urma să scadă cu aproximativ 0,3% în acest an și cu 1,4% în 2024, potrivit unei analize Bloomberg Economics.

Analiza se adaugă la perspectivele tot mai sumbre pentru Marea Britanie, după ce trei cifre surprinzător de puternice ale inflației și o piață a muncii în curs de înăsprire au amplificat îngrijorările legate de instalarea unei spirale salariu-preț. Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a subliniat de mai multe ori că inflația are nevoie de mai mult timp decât se aștepta pentru a scădea.

În ultimele săptămâni, investitorii s-au grăbit să suplimenteze pariurile privind creșterea ratelor, estimând aproape în totalitate o majorare la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.Piețele estimează acum o creștere a ratelor cu cel puțin un sfert de punct joi, la 5% până în august și la aproape 6% până în februarie.

Ratele la acest nivel ar trimite ratele ipotecare și mai departe în teritoriul pe care banca centrală l-a identificat ca fiind dureros pentru gospodării, cu peste 1 milion de persoane nevoite să refinanțeze creditele la costuri semnificative în acest an.

Ar produce o contracție a PIB-ului, dar una mai puțin severă decât cea suferită în timpul blocajelor pandemice sau în 2009, în urma crizei financiare globale. Și ar reprezenta o provocare pentru guvernul conservator al prim-ministrului Rishi Sunak.

Economiștii avertizează că economia britanică se va  confrunta cu o avalanșă de pierderi de locuri de muncă în cazul în care ratele dobânzilor vor atinge nivelul pe care piețele financiare cred că îl vor atinge. Iar Banca Angliei nu va avea altă soluție decât să inducă o încetinire a creșterii economice pentru a reduce inflația.

Cifrele oficiale care urmează să apară miercuri vor contribui mult la conturarea perspectivelor. Inflația în UK este de peste patru ori mai mare decât ținta de 2% a Băncii Angliei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
427 afisari

2 COMENTARII

  1. Tineti minte mesajul din ultimul film Bond, unde ca niciodata pers.principal James Bond e posibil sa moara, si ce a decodificat Vigilant Citizen apoi cu casca de razboinic cazuta in nisip, ca fiind destramarea Imperiului Britanic. E posibil ca bancherii britanici-adaevaratii stapini ai britaniei ,cei din City-sa distruga pe englezoi!

  2. Occidentu’ – vrem_o_Tara_ca_afara – atiparit zece trilioane da dolari pe motive de Isterie_Globala_Galopanta_de_Gripa_Aviara_cu_Tuse_Magareasaca si acum dau din coltz in coltz. Ala care si-a batut joc de boii de la putere in asa hal merita toate felicitarile noastre! Hai sa se duca dracu’ sandramaua!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger