AcasăȘTIRI EXTERNEMarea insulă de gunoaie din Pacific creşte. Pe insulă s-a format un...

Marea insulă de gunoaie din Pacific creşte. Pe insulă s-a format un ecosistem / Ce creaturi trăiesc aici

pacificMarea insulă de gunoaie din Pacific creşte. Pe insulă s-a format un ecosistem / Ce creaturi trăiesc aici

Marea insulă de gunoi din Pacific a devenit atât de mare încât pe ea s-a dezvoltat un întreg ecosistem prosper din care fac parte creaturi de coastă, inclusiv crabi.

Cei care au atras atenția asupra fenomenului sunt autorii unui studiu publicat luni în revista Nature Ecology & Evolution, din care reiese că zeci de specii de organisme nevertebrate de coastă au reușit să supraviețuiască și să se reproducă pe gunoaiele de plastic care plutesc în ocean.

Pe marea insulă de gunoaie din Pacific s-a format un ecosistem

Practic, cercetătorii au ajuns la concluzia că poluarea cu plastic poate duce la apariția de noi ecosisteme plutitoare incluzând specii care, în mod normal, nu pot să supraviețuiască în largul oceanului.

Oamenii de știință explică faptul că, spre deosebire de materialele organice care se descompun într-un interval de câteva luni sau ani, cele din plastic plutesc în oceane pentru mult mai mult timp, ceea ce le permite viețuitoarelor să supraviețuiască și chiar să se reproducă pe suprafața acestora.

„A fost surprinzător să vedem cât de frecvente erau speciile de coastă. Acestea se aflau pe 70% din resturile pe care le-am găsit”, a declarat pentru CNN Linsey Haram, cercetător științific la Institutul Național pentru Alimentație și Agricultură și autorul principal al studiului, potrivit CNN.

Cele aproape 500 de organisme reprezintă 46 de specii diferite, dintre care 80% se găseau în mod normal în habitatele de coastă.

Marea insulă de gunoi din Pacific are o suprafață de două ori mai mare decât statul american Texas și este cea mai mare acumulare de plastic oceanic din lume.

author avatar
Andreea Vlad