AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie trimite nave de război în Marea Nordului. Londra vrea să-și...

Marea Britanie trimite nave de război în Marea Nordului. Londra vrea să-și protejeze cablurile și gazoductele subacvatice

Marea Britanie trimite nave de război în Marea Nordului. Londra vrea să-și protejeze cablurile și gazoductele subacvatice / Foto: Facebook

Marea Britanie a trimis nave de război în Marea Nordului pentru a proteja gazoductele, conductele petroliere subacvatice și cablurile de internet de sabotaj rusesc, după ce gazoductele Nord Stream 1 și 2 au suferit iportante avarii în urma unui presupus atac al Kremlinului.

Fregata de tip 23 HMS Somerset și nava de cercetare HMS Enterprise au fost trimise în misiune, pe fondul temerilor că gazoductele, platformele și cablurile submarine pe care țările, inclusiv Marea Britanie, se bazează pentru energie, sunt expuse riscului unor noi atacuri.

„Vedem activități suspecte ale navelor de spionaj rusești”

HMS Enterprise folosește un sonar și drone miniaturale pentru a efectua „studii oceanografice și hidrografice, examinând și cartografiind fundul mării”. HMS Somerset este o „fregată rapidă, adaptabilă și versatilă”, care a fost desfășurată anterior pentru a urmări distrugătoarele navale rusești prin apele britanice.

Acest lucru vine în contextul în care infrastructura critică a Europei este acum în pericol după ce conductele de gaz Nord Stream au fost sabotate într-un atac despre care se crede în general că a fost orchestrat de Rusia, au avertizat politicieni de rang înalt, șefi ai apărării și experți, scrie Daily Mail.

De asemenea, Norvegia și-a sporit prezența de securitate în jurul conductelor, ca urmare a amenințărilor la adresa platformelor sale de gaz offshore. Acest lucru sugerează că Marea Britanie – conectată la Norvegia prin două conducte majore care transportă o treime din gazele acestei țări – este, de asemenea, în pericol. Cele mai mari câmpuri de petrol și gaze ale Marii Britanii, care sunt presărate cu zeci de platforme și traversate de conducte, se află, de asemenea, în apropierea apelor norvegiene.

În timp ce liderii occidentali, inclusiv șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul danez, Mette Frederiksen, au acuzat Rusia de sabotaj, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace a refuzat să acuze în mod direct Rusia pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream.

El a declarat: „Vedem adesea activități suspecte ale navelor de spionaj rusești în regiunea cablurilor și conductelor noastre. Cu toții suntem profund vulnerabili, deoarece suntem atât de dependenți de cablurile noastre de internet și de conductele din câmpurile petroliere din Marea Nordului. Acesta este motivul pentru care am luat decizia de a desfășura HMS Enterprise și o fregată pentru a sprijini Norvegia”.

Kremlin: „Acuzațiile la adresa Rusiei sunt stupide”

Wallace a recunoscut că Marea Britanie „nu a avut niciun avertisment direct” cu privire la atac, dar a declarat că va promova achiziționarea unei noi nave care poate lansa drone și monitoriza fundul mării pentru a detecta amenințări la adresa cablurilor submarine.

Nava va fi modificată pentru a contracara amenințarea din ce în ce mai mare din partea Rusiei, în timp ce lucrările la o a doua navă sunt așteptate să înceapă anul viitor.

Kremlinul a negat orice implicare în explozii, respingând sugestia ca fiind „stupidă”. Dar Rusia are capacitatea de a efectua un astfel de atac.

Vladimir Putin comandă cea mai mare flotă de submarine spion din lume, inclusiv unul – Belgorod – care a fost special conceput pentru a ataca cablurile submarine, și are acces ușor la Marea Baltică prin Kaliningrad și Sankt Petersberg, unde se află și flota de drone subacvatice recent dezvoltată.

author avatar
Tudor Borcea
219 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger