AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie pecetluiește soarta migranților ilegali / „Asta așteaptă publicul britanic”

Marea Britanie pecetluiește soarta migranților ilegali / „Asta așteaptă publicul britanic”

Marea Britanie pecetluiește soarta migranților ilegali / „Asta așteaptă publicul britanic” / Foto: Facebook

Marea Britanie intenționează să expulzeze migranții ilegali în Rwanda, de la jumătatea lunii iunie. Anunțul face parte din strategia guvernamentală de reformare a „sistemului de azil stricat și de distrugere a modelului de afaceri al traficanților de migranți”.

Este un plan extrem de controversat. Guvernul britanic a început să notifice migranții care au sosit ilegal în Marea Britanie că vor fi trimiși în Rwanda și plănuiește un prim zbor pe 14 iunie, în pofida riscului de a fi acționați în justiție, a anunțat marți Ministerul de Interne.

„Implementarea a ceea ce așteaptă publicul britanic”

De îndată ce a fost făcut anunțul, la mijlocul lunii aprilie, premierul Boris Johnson – așteptat la Kigali la sfârșitul lunii iunie pentru summitul Commonwealth – a anticipat o acțiune în justiție din partea grupurilor pentru drepturile omului.

„Deși știm că se va încerca zădărnicirea procesului și amânarea deportărilor, nu mă voi lăsa descurajată și voi rămâne pe deplin angajată în implementarea a ceea ce așteaptă publicul britanic”, a declarat ministrul britanic de Interne, Priti Patel.

Ea a salutat „un nou pas” în direcția implementării parteneriatului cu Rwanda, ca parte a strategiei guvernului de a reforma „sistemul de azil stricat și de a distruge modelul de afaceri malefic al traficanților de persoane”. Cei care au fost expulzați în Rwanda își vor putea „reface viața în siguranță”, se arată în comunicatul ministerului.

Menit să descurajeze numărul tot mai mare de traversări ilegale ale Canalului Mânecii, acordul care permite Regatului Unit să trimită migranți și solicitanți de azil în Rwanda a atras critici puternice din partea grupurilor pentru drepturile omului, a figurilor de opoziție din ambele țări și chiar a Națiunilor Unite, scrie Le Parisien.

Deportați într-o dictatură

Conform acordului, Londra va finanța inițial programul cu 120 de milioane de lire sterline (141 de milioane de euro). Guvernul rwandez a declarat că le va oferi migranților posibilitatea „de a se stabili permanent în Rwanda, dacă doresc”.

Una dintre asociațiile care iau în considerare un apel a răspuns la anunțul făcut marți de guvernul britanic, subliniind că acesta vine înainte de sărbătorirea celei de-a 70-a aniversări a domniei reginei Elisabeta a II-a.

„Ce mod de a marca weekendul jubiliar, spunându-le victimelor torturii și sclaviei, care au călătorit mii de kilometri pentru a se pune în siguranță, că vor fi deportate într-o dictatură”, a ironizat Bella Sankey, director al organizației Detention Action, pe Twitter.

author avatar
Tudor Borcea
298 afisari

1 COMENTARIU

  1. Slava Shiuca si Slava Ficusul de Sibiu . SITE-UL ZIARE.COM O MIZERIE A PRESEI ROMANESTI
    ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE

    FALSI JURNALISTI CE SI-AU CREAT SUTE DE CONTURI FALSE SI VA CENZUREAZA SI VA INJURA
    TOTI KLOSETARII SI POSTACII S-AU ADUNAT PE SITE-ul ZIARE.COM SI HALESC KAKAT LA GREU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger