AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie, o a treia aniversare gri pentru Brexit / Separarea de...

Marea Britanie, o a treia aniversare gri pentru Brexit / Separarea de UE devine un „Bregret”

Marea Britanie, o a treia aniversare gri pentru Brexit / Separarea de UE devine un „Bregret” / Foto: printscreen

Premierul britanic Rishi Sunak a apărat Brexitul ca pe o „oportunitate uriașă”, la cea de-a treia aniversare a rupturii istorice cu Uniunea Europeană, marcată marți, pe fondul unei crize sociale și a unui regret tot mai mare în Marea Britanie.

 

Marți, FMI a adăugat la valul de vești proaste din ultima vreme că, potrivit ultimelor sale previziuni, Marea Britanie va fi singura economie majoră care va suferi o recesiune în acest an, economia sa contractându-se cu 0,6%. Chiar și Rusia, care se află în război și este supusă unor sancțiuni, este de așteptat să crească.

Inflație, greve, imigranți

De luni de zile, Marea Britanie se confruntă cu o inflație de peste 10% și cu acțiuni sindicale. Miercuri, sunt așteptate greve fără precedent în ultimii 10 ani, în special în educație și transporturi.

Trei prim-miniștri au venit și au plecat în ultimul an, Irlanda de Nord este paralizată din punct de vedere politic, în timp ce Londra încearcă să convingă Bruxelles-ul să revină asupra statutului său post-Brexit.

În ciuda promisiunilor de control la frontiere și a planurilor succesive de combatere a imigrației, numărul de treceri ilegale peste Canalul Mânecii este în creștere – peste 45 000 de imigranți anul trecut.

Promisiunile de libertate regăsită ale celor de la Brexit par a fi departe, iar acum este timpul pentru un „Bregret”: opinia publică, mult timp divizată, înclină acum împotriva Brexitului, informează Boursorama. Potrivit unui sondaj Ipsos publicat luni, 45% dintre britanici consideră că Brexitul decurge mai puțin bine decât se aștepta – față de doar 28% în iunie 2021. 9% cred contrariul.

Premierul conservator, Rishi Sunak, care joi împlinește 100 de zile la Downing Street, a încercat totuși să apere rezultatele ieșirii din Uniunea Europeană. „Am făcut progrese enorme în valorificarea libertăților oferite de Brexit pentru a aborda provocările generaționale”, a spus el într-un comunicat. „Sunt hotărât să mă asigur că beneficiile Brexitului vor continua să dea putere oamenilor și întreprinderilor din întreaga țară”.

Marș pro-UE în Scoția

Comunicatul Downing Street subliniază „oportunitatea uriașă” a ieșirii din UE, inclusiv „pentru creșterea economiei britanice”. Acesta citează crearea porturilor libere, zone considerate în afara teritoriului vamal al țării și, prin urmare, care beneficiază de o fiscalitate avantajoasă, precum și perspectivele deschise de dereglementarea post-Brexit.

Nu este planificată nici o sărbătoare oficială pentru a marca această aniversare. În Scoția, însă, unde partidul pro-independență aflat la putere denunță un „dezastru”, este prevăzut un marș pro-european.

31 ianuarie 2020 a marcat sfârșitul celor 47 de ani de apartenență a Regatului Unit la Uniunea Europeană și, în urma victoriei zdrobitoare a lui Boris Johnson în alegeri, încheierea a aproape patru ani de agitație politică după șocul referendumului din 2016.

A început apoi o perioadă de tranziție de nouă luni, cu un acord de liber-schimb fluturând ca un cadou de Crăciun de către Johnson pentru a evita un „no deal”, sinonim cu o ruptură brutală și haos economic. Trei ani mai târziu, pagubele economice sunt încă prezente, deși pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina au înrăutățit mult situația.

Potrivit organismului public de previziune bugetară OBR, ieșirea din UE va reduce dimensiunea economiei britanice cu aproximativ 4% pe termen lung.

Marea Britanie s-a distanțat de principalul său partener economic, de la care importă o mare parte din alimentele pe care le consumă. Lipsa forței de muncă a fost agravată de dificultatea de a aduce lucrători europeni.

Problema Irlanda de Nord

Cu toate acestea, nu se pune problema de a da timpul înapoi, nici măcar pentru Partidul Laburist, aflat în opoziție, care are un avans considerabil în sondaje cu mai puțin de doi ani înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Keir Starmer, liderul laburist, este nerăbdător să se debaraseze de trecutul său anti-Brexit și spune că o revenire în UE nu face parte din programul său, deoarece chestiunea a fost decisă, dar că dorește să îmbunătățească relațiile cu Bruxelles-ul.

Realitatea rămâne sub umbra problemei Irlanda de Nord. Londra încearcă să obțină o reorganizare a statutului post-Brexit și să pună capăt impasului politic care umbrește pregătirile pentru cea de-a 25-a aniversare a acordului de pace din Irlanda de Nord. Acesta a pus capăt la trei decenii de conflict între comunități în aprilie 1998.

author avatar
Tudor Borcea