AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie: Nouă grevă națională a asistentelor medicale. Guvernul refuză să negocieze...

Marea Britanie: Nouă grevă națională a asistentelor medicale. Guvernul refuză să negocieze / Val de proteste de sărbători – VIDEO

Marea Britanie: Nouă grevă națională a asistentelor medicale. Guvernul refuză să negocieze / Val de proteste de sărbători - VIDEO / Foto: printscreen

Asistentele medicale din Marea Britanie au organizat, marți, a doua zi de grevă fără precedent la nivel național, într-o mișcare care amenință să dureze, pentru salarii mai bune în fața unui guvern inflexibil.

 

După o primă zi de grevă, joia trecută, asistentele medicale din Marea Britanie continuă să ceară o creștere substanțială a salariilor după ani de austeritate într-un sistem de sănătate publică (NHS) subfinanțat cronic.

„Suntem suprasolicitați și prost plătiți”

Iar într-o țară care se confruntă cu o inflație de peste 10%, asistentele au devenit un simbol al unei populații care suferă din cauza crizei costului vieții și care se simte insuficient sprijinită de guvern.

„Avem nevoie de mai mulți bani, de mai mult personal, de mai multă siguranță pentru pacienți”, a declarat Lucy Savage, o asistentă medicală în vârstă de 21 de ani, de pe o linie de pichetare din Liverpool (nord). „Suntem suprasolicitați și prost plătiți”, a adăugat tânăra, care se gândește să părăsească profesia dacă lucrurile nu se îmbunătățesc.

Suni George, o șefă de echipă în vârstă de 45 de ani, cu o vechime de 17 ani în profesie, a declarat: „Salariul pe care îl primim este același”. „Avem o mulțime de impozite, așa că, chiar și atunci când venitul anual pare să fi crescut, nu avem mai mulți bani”, a spus ea.

Lucrători feroviari, lucrători din domeniul logisticii, șoferi de ambulanță, polițiști de frontieră, lucrători din aeroporturi etc., multe sectoare au decis să intre în grevă la sfârșit de an, iar pentru mulți și la începutul lunii ianuarie.

În timp ce unii britanici critică unele dintre aceste proteste pentru că le strică planurile de Crăciun, asistentele medicale beneficiază de un puternic sprijin public. Acest lucru se datorează faptului că au fost în prima linie în timpul pandemiei Covid-19 și suferă de o criză care afectează de ani de zile sistemul de sănătate publică gratuită, foarte respectat în țară.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat duminică în Sunday Times, aproape două treimi dintre britanici susțin greva asistentelor medicale și jumătate greva ambulanțelor, față de 37% care susțin greva lucrătorilor feroviari.

Guvernul refuză să negocieze

Această popularitate pune presiune asupra guvernului, care a fost până acum inflexibil, refuzând să majoreze creșterea medie de aproximativ 4,75% planificată pentru acest an, care corespunde recomandării unui organism de experți, și chiar să negocieze direct.

Aflat luni într-o vizită în Letonia, primul ministrul Rishi Sunak a apărat din nou abordarea „responsabilă și corectă” a guvernului său, informează Boursorama. Guvernul insistă asupra faptului că orice sumă suplimentară ar fi nesustenabilă pentru finanțele publice britanice.

Marți dimineață, de pe o linie de pichetare din Newcastle (nord), secretarul general al principalului sindicat al asistentelor medicale, Royal College of Nursing (RCN), Pat Cullen, , i-a cerut șefului guvernului să negocieze în privința salariilor.

„Așezați-vă la masă și începeți să vorbiți cu mine” în numele asistentelor medicale, a declarat Pat Cullen, al cărui sindicat are 100.000 de membri. „Este singurul lucru respectabil și decent de făcut” pentru a pune capăt grevelor, a spus ea.

Dar, având în vedere riscul de deteriorare în continuare a îngrijirii pacienților și popularitatea mișcării, unitatea în cadrul conservatorilor a fost erodată în ultimele zile.

Unii parlamentari din tabăra premierului au îndemnat guvernul să o lase mai moale sau cel puțin să deschidă un dialog mai constructiv cu asistenții medicali. Au fost menționate mai multe căi, cum ar fi solicitarea unei noi recomandări din partea grupului de experți, dar guvernul nu pare să dorească să accepte acest lucru pentru moment.

Guvernul încearcă să limiteze impactul grevelor asupra populației. Acesta intenționează să mobilizeze miercuri 750 de militari pentru a-i înlocui pe șoferii de ambulanță aflați în grevă, iar 625 vor fi mobilizați pentru a-i înlocui pe ofițerii de poliție de frontieră.

author avatar
Tudor Borcea
179 afisari

5 COMENTARII

  1. Toti bancherii mafioti si miliardarii de carton trebuie vaccinati cu vaccinul Dracula-WilhelmTell…..bagata o sageata pe anus care sa iasa pe gura…..si pe urma perpeliti ca porcii la protzap…..pork ribs anyone???

  2. Bai Sunak, bai Rsihi, bai indianule pakistanez, vezi ca o sa vina niste betivani albi britanezi, care cica vreau sa iti dea cateva capete in gura, in semn de multumire pentru cum sloganul globalist-nazist din 2020, din timpul Plandemiei, si anume: Totul va fi bine 🙂 este pus in aplicare zi de zi 🙂 Multumim din inima partidului nazist din Uk-istan, si nu uita sa il bai di pe ursuletul Paddington in fotografie 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger