AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie, lovită de cea mai mare grevă din ultimul deceniu /...

Marea Britanie, lovită de cea mai mare grevă din ultimul deceniu / Zi neagră pentru premierul Rishi Sunak – VIDEO

Marea Britanie, lovită de cea mai mare grevă din ultimul deceniu / Zi neagră pentru premierul Rishi Sunak - VIDEO / Foto: printscreen

Profesori, lucrători feroviari, funcționari publici, universitari: Marea Britanie se pregătește pentru o nouă zi de greve în masă, miercuri, cea mai mare din ultimul deceniu, într-o țară care se află în mijlocul unei crize economice alimentate de inflație.

 

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, în ajunul primelor 100 de zile ale guvernului conservator al lui Rishi Sunak. Federația sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi „cea mai mare zi de greve din 2011 încoace”.

Rishi Sunak: „Aș vrea o baghetă magică să vă plătesc”

Vor exista perturbări majore în transporturi și școli, dar întreaga economie va fi afectată, cu un efect de domino pentru britanicii, chiar și pentru cei care nu sunt în grevă, care sunt nevoiți să rămână acasă pentru a avea grijă de copii sau nu pot ajunge la locul de muncă.

La stația Farrington din inima Londrei, mulți oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să își ia o zi liberă miercuri pentru a evita o navetă dificilă.

Katie Webb, în vârstă de 23 de ani, care lucrează pentru o organizație de caritate, va lucra de acasă după ce și-a reorganizat agenda și și-a mutat o întâlnire. „Susțin grevele, muncitorii feroviari merită salarii mai bune”, spune ea, considerând că perturbările pe  sunt minore în comparație cu mizele sociale.

Călătorii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să se confrunte cu o grevă a funcționarilor de la imigrări.

„Nimic nu mi-ar plăcea mai mult (…) decât să am o baghetă magică și să vă plătesc pe toți mai mult”, a declarat luni premierul Rishi Sunak, în timpul unei vizite la lucrătorii din sistemul sanitar NHS, care intenționează să își continue acțiunile în zilele următoare. Dar el a spus că majorările salariale ar alimenta inflația și ar afecta finanțele publice, care s-au deteriorat deja de la pandemia Covid-19 și de la criza energetică.

Marți, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, au avut loc din nou greve și demonstrații în Franța, în principal împotriva contestatei reforme a pensiilor.

Salarii în concordanță cu inflația

Aproximativ 23.000 de școli din Marea Britanie vor fi perturbate miercuri, în prima din cele șapte zile de greve planificate de sindicatul profesorilor NEU. Pentru a maximiza impactul acțiunii lor, reprezentanții cadrelor didactice au declarat că este „perfect adecvat” ca profesorii să nu-și dezvăluie în prealabil intențiile conducerii școlii, informează Boursorama.

„Guvernul refuză să discute cauzele grevei”, au declarat secretarii NEU, Mary Bousted și Kevin Courtney, într-un comunicat. Aceștia au declarat că lipsa creșterilor salariale a cauzat probleme în recrutarea și păstrarea personalului, ceea ce „perturbă educația copiilor în fiecare zi”.

Greviștii din toate sectoarele cer salarii în concordanță cu inflația, care este de 10,5% în Marea Britanie și care afectează veniturile, împingând milioane de britanici în sărăcie. Și, potrivit ultimelor previziuni ale FMI, țara va fi singura mare economie care va suferi o recesiune în acest an, cu o contracție de 0,6% a PIB-ului său. Disputa se referă, de asemenea, la condițiile de muncă, la pensii și la dorința guvernului de a limita dreptul la grevă.

467.000 de zile lucrătoare, pierdute într-o lună

Mișcarea a început încă din primăvară. Numai în luna noiembrie, Oficiul Național de Statistică (ONS) a numărat 467.000 de zile lucrătoare pierdute din cauza conflictelor sociale, un record din 2011, când s-au înregistrat aproape un milion de zile de grevă. Din iunie 2022, 1,6 milioane de zile lucrătoare au fost „pierdute”, a explicat institutul de statistică.

Cu toate acestea, sindicatul feroviar TSSA a dat speranțe că se va reuși un progres în negocieri, afirmând marți, într-un comunicat, că a primit „două oferte oficiale” mai substanțiale decât cele anterioare, care sunt acum analizate de comitetul său executiv. Între timp, o nouă grevă feroviară este programată pentru vineri, în timp ce pompierii au votat pentru prima lor grevă din ultimii 20 de ani.

author avatar
Tudor Borcea