AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie, la al treilea premier în două luni. Inflație, criză energeretică,...

Marea Britanie, la al treilea premier în două luni. Inflație, criză energeretică, recesiune, toate pe capul lui Rishi Sunak

Marea Britanie, la al treilea premier în două luni. Inflație, criză energeretică, recesiune, toate pe capul lui Rishi Sunak / Foto: printscreen

Rishi Sunak va deveni oficial primul ministru al Marii Britanii, marți, când se va întâlni cu regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham. El va ține apoi un discurs la sediul din Downing Street nr. 10, unde îi va succeda lui Liz Truss, premierul britanic demisionar.

După victoria sa în Partidul Conservator din Marea Britanie, Rishi Sunak urmează să se întâlnească cu regele Charles al III-lea, care îl va numi oficial prim-ministru, al treilea în două luni, într-o țară afectată de o instabilitate fără precedent și de o criză socială profundă.

Un premier mai bogat ca regele Charles al III-lea

Este prima dată când Charles al III-lea va numi un șef de guvern. Liz Truss, a fost primită de Elisabeta a II-a pe 6 septembrie în cadrul unei audiențe la Castelul Balmoral din Scoția. Suveranul în vârstă de 96 de ani a decedat două zile mai târziu.

Rishi Sunak, fost bancher și ministru de Finanțe, cu o familie bogată (mai bogat ca regele, averea familiei Sunak fiind estimată la 730 de milioane de lire sterline), va deveni cel mai tânăr șef de guvern din istoria modernă a Marii Britanii, la vârsta de 42 de ani, după o ascensiune meteorică în politică. Este, de asemenea, primul de origine indiană și primul dintr-o fostă colonie britanică.

Sunak devine șeful guvernului unei țări care se confruntă cu o gravă criză economică și socială. Inflația depășește 10%, cea mai mare rată din G7. Prețurile la energie sunt în creștere, la fel ca și cele la alimente. Riscul de recesiune planează.

De asemenea, el va trebui să calmeze piețele, care au fost zguduite de anunțurile bugetare ale guvernului Truss de la sfârșitul lunii septembrie, care au fost între timp anulate în grabă.

author avatar
Tudor Borcea
158 afisari

2 COMENTARII

  1. are 15’000 de spexgcialisti,
    savanti,ingineri,doctori,academicieni,
    numai hindi-pindi!
    (sau poate sa importe)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger