Anglia devine prima țară din lume care lansează un program de vaccinare împotriva gonoreei, una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală (ITS). Vaccinarea va începe din luna august și va fi oferită prin serviciile de sănătate sexuală.
Vaccinul nu va fi disponibil pentru toată populația, el va fi oferit în special bărbaților gay și bisexuali care au mai mulți parteneri sexuali sau au un istoric de ITS. Se estimează că vaccinul poate preveni între 30% și 40% din cazurile de gonoree.
Cazurile de gonoree, în creștere alarmantă
În 2023, Marea Britanie a înregistrat peste 85.000 de cazuri de gonoree – cel mai mare număr din ultimul secol. Și în România, cazurile de infecții cu transmitere sexuală sunt în creștere, în special în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 25 de ani, potrivit rapoartelor INSP.
Numărul persoanelor care vor alege să se imunizeze rămâne incert. Totuși, proiecțiile realizate de Imperial College London arată că, dacă vaccinul se va dovedi popular, acesta ar putea preveni 100.000 de cazuri și ar putea economisi sistemului public de sănătate britanic aproape 8 milioane de lire sterline în următorii zece ani.
Vaccin conceput pentru meningită, eficient și împotriva gonoreei
Vaccinul utilizat nu a fost creat inițial pentru gonoree, ci pentru meningita B. Studiile recente arată însă că oferă o protecție parțială și împotriva gonoreei, deoarece cele două bacterii sunt înrudite.
Acest demers este considerat de experți un pas important în combaterea unei infecții care devine din ce în ce mai greu de tratat, din cauza rezistenței la antibiotice.
Reacții și perspective
Max, un activist pentru sănătatea sexuală, a declarat pentru BBC Newsbeat că va accepta „100%” vaccinul, după ce a fost diagnosticat de două ori cu gonoree într-un singur an.
„Cred că este extraordinar că a fost anunțat”, a spus el, adăugând: „Va reduce presiunea asupra clinicilor; este o mare victorie în general.”
Și alte regiuni din Regatul Unit iau în considerare inițiative similare. Public Health Scotland a anunțat că lucrează la un plan de lansare a unui program propriu pentru persoanele cu risc crescut. Departamentul de Sănătate al Irlandei de Nord a transmis că analizează problema, iar în Țara Galilor, autoritățile din domeniul sănătății au fost de asemenea întrebate dacă vor adopta măsuri similare.
Asteptam cu nerabdare vaccin impotriva prostiei. Si tratatul pandemic va fi favorabil. Hai ca se poate!
Tratatul pandemic tocmai ce a fost adoptat! Deci, tot inainte cu vaccinarea! Nu conteaza pentru ce, vaccinare sa fie ca e la modă. Câtă prostie exista!!!???