AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie îi cere capul premierului Liz Truss. Lira sterlină, la minim...

Marea Britanie îi cere capul premierului Liz Truss. Lira sterlină, la minim istoric, conservatorii îi spun: pleacă!

Marea Britanie îi cere capul premierului Liz Truss. Lira sterlină, la minim istoric, conservatorii îi spun: pleacă / Foto: printscreen

Primul ministrul britanic, Liz Truss, se află în față, miercuri, cu primul test al capacității sale de a-și reveni și de a rămâne în Downing Street, când se va confrunta cu parlamentarii, în condițiile în care este respinsă de opinia publică iar mai mulți conservatori îi cer să plece.

Este abia a treia sesiune a întâlnirii săptămânale de întrebări în Parlament, dar pentru Liz Truss este deja o chestiune de supraviețuire politică, în acest exercițiu oratoric în care poziția ei este mai slăbită chiar decât a fost cea a predecesorului Boris Johnson.

Scor catastrofal în sondaje

Respinsă de opinia publică, contestată în cadrul propriei majorități, după șase săptămâni la putere, Liz Truss își vede deja autoritatea redusă la zdrențe. În încercarea de a calma furtuna economică și politică, șefa guvernului, în vârstă de 47 de ani, a fost nevoită să revină aproape în totalitate asupra reducerilor masive de taxe pe care le-a promis în timpul campaniei din această vară.

Sesiunea de întrebări în parlament va fi primul ei discurs de la un interviu acordat luni seară la BBC, în care a spus că „îi pare rău” pentru „greșelile” sale, arătându-și în același timp determinarea de a rămâne la putere.

Dar mai este încă timp pentru a schimba lucrurile? Potrivit unui sondaj YouGov, doar unul din zece britanici are o părere favorabilă despre Liz Truss, și unul din cinci în rândul alegătorilor Partidului Conservator, scrie Boursorama.

Iar 55% dintre membrii partidului majoritar cred că Liz Truss ar trebui să demisioneze, în timp ce 38% doresc ca ea să rămână în funcție. 32% ar dori să îl vadă pe Boris Johnson revenind la putere, în timp ce 23% ar dori să îl vadă pe fostul ministru de finanțe Rishi Sunak pe Downing Street nr.10.

Lira sterlină, la un minim istoric

Criza datează de la prezentarea, la sfârșitul lunii septembrie, a „mini-bugetului” ministrului său de Finanțe de atunci, Kwasi Kwarteng, care consta în reduceri masive de taxe și sprijin pentru facturile la energie, ceea ce a generat temeri legate de un derapaj al conturilor publice.

Lira sterlină a coborât la un minim istoric, iar ratele împrumuturilor guvernamentale pe termen lung au crescut vertiginos. Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a împiedica degenerarea situației într-o criză financiară.

Noul ministru de finanțe, Jeremy Hunt, numit în grabă vineri, a anulat luni aproape toate reducerile de taxe ale predecesorului său, dând impresia că puterea se află acum în mâinile sale și nu ale șefei guvernului. Truss a privit mută, cum Hunt a prezentat Parlamentului această umilitoare răsturnare de situație. Și a fost reprezentată de un alt ministru, Penny Mordaunt, pentru a se explica în fața opoziției.

Nici un succesor evident

Piețele financiare au părut liniștite în urma anunțului, iar Fondul Monetar Internațional a salutat revenirea la „disciplina fiscală”. Dar, dincolo de asta, următoarele luni se anunță dificile, cu o temută revenire la austeritate, ceea ce ridică temerile unei agravări a crizei sociale cauzate de inflația galopantă și de spectrul recesiunii.

Cu doi ani înainte de următoarele alegeri parlamentare, opoziția laburistă îi depășește pe conservatori în sondaje. Cinci parlamentari din partidul conservator au îndemnat-o deja public pe Liz Truss să plece. Dar, în lipsa unui succesor clar, conservatorii sunt reticenți în a se angaja într-un nou și lung proces de numire și caută un consens asupra unui candidat, dar par departe de a-l obține.

author avatar
Tudor Borcea