Cauta

Manevrele lui Trump nu impresionează piețele financiare

Războiul de gherilă judiciară fără precedent lansat de Donald Trump pentru a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale lasă piețele indiferente –  analiștii văd mai mult o strategie pentru întărirea “brandului” Trump.

Trump înmulțește căile de atac pentru a denunța presupuse fraude în procesul electoral și evită orice cooperare cu tabăra opusă pentru a facilita o tranziție către o altă administrație. Până acum, bursa din New York a sărbătorit mai degrabă rezultatul alegerilor, mai puțin pentru a saluta sosirea unui democrat la putere decât pentru a consemna sfârșitul incertitudinii electorale. Pe parcursul întregii săptămâni, indicele financiar emblematic Dow Jones a câștigat mai mult de 4%. Deși majoritatea investitorilor cred că există o probabilitate foarte mică pentru ca  locatarul de la Casa Albă să poată crea o criză constituțională, unii sunt îngrijorați de schimbarea pe care această obstrucție sistematică o poate lua pentru piețe. „Acest comportament nu numai că ar putea împiedica o tranziție lină, dar va pune în pericol securitatea națională și, pe măsură ce confruntarea se  transformă în manevre legale, piețele ar putea adopta brusc o poziție de retragere și ar putea determina scăderea indicilor”, a spus recent Boris Schlossberg, expert la firma de investiții BK Asset Management. Pentru Karl Haeling, strateg șef al LBBW, aceste manevre ar putea influența piața „dar pe termen foarte scurt”.

„Investitorii cred în general că Trump nu va reuși să rămână președinte. Știe că nu va putea câștiga, dar continuă pentru a avea o influență cât mai mare asupra țării atunci când va părăsi funcția”, a precizat Haeling pentru AFP, raportând informații conform cărora Donald Trump ar căuta de exemplu să-și organizaze propriul canal de televiziune: „Este vorba de a-și menține baza cât mai motivată posibil și de a încerca să controleze partidul republican datorită popularității sale”. Termenul limită pentru aceste manevre pare să fie 14 decembrie, când membrii colegiului electoral vor trebui să voteze și să certifice rezultatele oficiale. Presa americană indică faptul că miliardarul explorează diferite opțiuni, inclusiv lansarea unui serviciu de streaming mult mai ieftin decât un canal de televiziune.

L-ar putea poziționa ca un concurent direct al Fox și al platformelor sale, care sunt canalele de televiziune preferate ale conservatorilor din Statele Unite. Pentru Maris Ogg, manager de portofoliu la Tower Bridge Advisors, acțiunile legale din tabăra Trump „nu par cu adevărat serioase”. În plus,  “nu există nicio coordonare în procedurile sau dovezile prezentate care ar putea atrage atenția instanțelor”. În cele din urmă, până la jumătatea lunii decembrie, mai puțin capcanele împotriva viitoarei administrații pot scutura piețele decât o serie de decrete intempestive ale Biroului Oval, notează Karl Haeling. „Cred că Trump va semna multe decrete până când va părăsi funcția”, avertizează economistul pentru care primul risc pentru piețele financiare rămâne evoluția pandemiei Covid-19.

Ultimele stiri

  • Angajații de la Casele de Pensii și MIPE protestează marți, nemulțumiți de tăierea veniturilor/„Vrem să tragem un semnal de alarmă”
  • FOTO/Accident grav pe Centura Capitalei. Un șofer a murit
  • Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei – modele perfecte de cum NU se conduce un oraș
  • Comunicat de presă STRUCTURI ACX SRL
  • Comunicat de presă RETRODOR SRL
  • Comunicat de presă GERARD CAMPER SRL
  • Anunț de presă SALROM SA
  • Caricatura Zilei
  • Parcul Arghezi, o adevărată oază a naturii în sectorul 4
  • Horoscop 8 iulie 2025 – Implinirea ta personală va necesita numeroși pași
  • Exit mobile version