AcasăȘTIRI EXTERNEMâna mafiei, în spatele incendiilor din Italia. Bani publici pentru reîmpăduriri și...

Mâna mafiei, în spatele incendiilor din Italia. Bani publici pentru reîmpăduriri și panouri solare

Mâna mafiei, în spatele incendiilor din Italia. Bani publici pentru reîmpăduriri și panouri solare

În timp ce schimbările climatice și gestionarea deficitară a pădurilor sunt factori care contribuie la incendii catastrofale, ecologiștii, grupurile de campanie și fermierii suspectează implicarea mafiei – cu posibile motivații care se întind de la contracte profitabile de reîmpădurire până la reconversia terenurilor pentru panouri solare.

În timp ce Italia primește prima tranșă din fondul de redresare economică post-pandemie al Uniunii Europene, în valoare de 209 miliarde euro în subvenții și împrumuturi, organizațiile criminale încearcă să beneficieze de fondurile alocate tranziției verzi.

70% din incendii, declanșate de oameni

Incendiile au străbătut 120.000 de hectare de teren în Italia în acest sezon, de aproximativ trei ori media anuală națională.  O mare parte a pagubelor s-au produs în parcurile naționale, inclusiv în pădurea protejată de UNESCO din parcul național Aspromonte din Calabria, care va avea nevoie de cel puțin 15 ani pentru a se recupera, potrivit sindicatului fermierilor Coldoretti.

Aproximativ 70% dintre incendii sunt declanșate de oameni, potrivit ministrului pentru tranziția verde, Roberto Cingolani, cu doar 2% rezultatul unor fenomene naturale, cum ar fi fulgerele. Incendiile sunt declanșate „în mod rău intenționat, în majoritatea cazurilor”, a declarat el parlamentului, la începutul acestei luni.

Mai ales de cei care care doresc să convertească terenuri pentru dezvoltare sau pășunat. O lege adoptată în 2000 interzicea schimbarea pădurilor în pășuni timp de 15 ani sau dezvoltarea clădirilor timp de 10 ani după un incendiu, dar eficiența legislației depinde de consiliile locale cu resurse slabe care să actualizeze legal o listă a incendiilor, scrie Politico.

Deși nu a existat niciodată o anchetă aprofundată la nivel național, mâna mafiei în incendii a fost suspectată de mult timp din cauza controlului strâns asupra teritoriilor și a utilizării focului ca instrument de represalii și intimidare, inclusiv în disputele legate de terenuri.

80% din focuri, în zone controlate de mafie

În timp ce oamenii de știință spun că încălzirea globală face ca valurile de căldură să fie mai frecvente și mai intense, contribuind la condiții care facilitează răspândirea flăcărilor, temperaturile ridicate nu sunt în general suficiente pentru a provoca un incendiu de proporții.

Și având în vedere 80% din incendiile forestiere și 55% dintre infracțiunile legate de incendii forestiere sunt concentrate în regiuni care sunt bastioane ale mafiei, nu este surprinzător faptul că localnicii suspectează implicarea mafiei.

„Oamenii încearcă să spună că se întâmplă pentru că este mai cald și plouă mai puțin, dar asta este o prostie”, a spus Enrico Fontana, unul dintre liderii ONG Legambiente, care documentează infracțiunile de mediu comise de grupuri mafiote. „Afirmațiile că toate aceste incendii se datorează naturii, lipsei de gestionare și piromanilor nu sunt pur și simplu credibile. Câți piromani pot fi?”.

„De neimaginat ca ‘Ndrangheta să fie străină”

Vincenzo Linarello, fermier și purtător de cuvânt al Goel, un consorțiu de fermieri care s-au unit împotriva mafiei din Calabria, a declarat că este de neimaginat ca mafia ‘Ndrangheta cu sediul în acea regiune, ar putea fi străină de incendii.

„A crede că un astfel de incendiu, declanșat în multe puncte diferite, cu intenția clară de a arde tot Aspromonte, poate avea loc fără colaborarea sau consimțământul lor, este imposibil”, a spus el. „Dacă vă uitați la harta poliției care arată unde mafia are cel mai mare control asupra teritoriului și harta incendiilor, trebuie să aveți câteva suspiciuni”.

Cum zonele forestiere sunt cele mai afectate, ținta cea mai probabilă a mafiei sunt proiectele de reîmpădurire finanțate public, a spus Linarello.

Cu ochii pe fondurile UE

Două investigații majore din Calabria au relevat infiltrarea pădurilor și a industriei forestiere de către clanuri de mafioți, controlul extinzându-se asupra contractelor de lemn și a plantelor de energie cu biomasă.

‘Ndrangheta este „ foarte concentrată pe fondurile de tranziție ecologică care sosesc din UE și probabil că aderă la idea că o parte din acești bani au fost alocați pentru păduri”, a spus Linarello.

El a adăugat: „Pădurile, natura și biodiversitatea sunt comoara imensă a acestei regiuni, unică în toată Europa, din care poate apărea un viitor de dezvoltare, turism și prosperitate. A-i da foc este actul cel mai stupid care poate fi conceput”.

Proiecte fotovoltaice

O altă teorie este că mafia ar putea căuta să câștige bani prin închirierea de panouri solare.

Comisia anti-mafie din Sicilia investighează rapoartele unor proprietari de terenuri potrivit cărora incendiile au început după ce au refuzat ofertele de a-și vinde parcelele filialelor din sectorul energiei solare.

Claudio Fava, președintele comisiei, a declarat pentru site-ul de știri Live Sicilia: „A existat o căutare intermitentă a terenurilor care ar putea fi achiziționate cu 30.000 de euro pe hectar, în timp ce 200 de cereri pentru proiecte fotovoltaice au fost deja depuse la guvernul regional”.

În teorie, din cauza legii din 2000, terenul nu poate fi folosit pentru panouri solare după un incendiu și nici nu poate fi folosit pentru reîmpădurire cu bani publici timp de ani de zile, cu excepția unor „circumstanțe excepționale”.

Acestea par a fi fost îndeplinite la focurile din Aspromonte. Premierul Mario Draghi a anunțat, săptămâna trecută, un program extraordinar de reîmpădurire.

Incendii multe, arestări puține

În ultimii ani, situația s-a agravat. Incendiile forestiere identificate drept cu mână criminală au crescut cu 8% în 2020 pentru a atinge peste 4.200 în Italia, potrivit Legambiente, în timp ce infracțiunile legate de incendii raportate poliției au crescut cu 25%,  la 552.

Dar investigațiile asupra incendiilor sunt foarte complicate, a spus Fontana, numărul de arestări nereprezentând decât o mică parte din numărul de incendii. Din cele 4.200 de incendii legate de criminalitate în sezonul trecut, 500 de persoane au fost raportate la poliție și au existat 18 arestări. „Oricine aprinde un incendiu crede că poate acționa în impunitate” a spus el.

Legambiente a cerut o clasificare completă a incendiilor, o anchetă privind utilizarea resurselor și aplicarea integrală a legii din 2000.

author avatar
Tudor Borcea
430 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger