AcasăȘTIRI EXTERNEMâna lungă a Partidului Comunist Chinez ajunge și în muzeele de artă...

Mâna lungă a Partidului Comunist Chinez ajunge și în muzeele de artă din Hong Kong. China trage o nouă linie roșie

Mâna lungă a Partidului Comunist Chinez ajunge și în muzeele de artă din Hong Kong. China trage o nouă linie roșie/ Foto: Facebook

După ce a reușit să blocheze opoziția pro-democrație din Hong Kong, tabăra pro-Beijing atacă lumea culturii și a operelor de artă care ar putea să nu corespundă canoanelor patriotice ale regimului de la Beijing.

Înălțat pe malul portului Victoria, muzeul M + își propune într-o zi să concureze cu grei artei contemporane precum Tate Modern din Londra sau MoMA din New York.

Acest spațiu vast de 60.000 de metri pătrați nu s-a deschis încă – ar trebui să o facă în cursul anului – și se află deja în centrul controverselor.

Mai multe personalități politice – toate pro-Beijing – tocmai au acuzat muzeul că încalcă legea „securității naționale”, un text drastic impus de China vara trecută pentru a înăbuși opoziția pro-democrație odată pentru totdeauna.

Opere care „alimentează ura împotriva țării”

În centrul acestei plângeri depusă marți la poliție, este conținutul unei expoziții pentru presă care conținea lucrări ale disidentului chinez Ai Weiwei.

„Multe dintre lucrări alimentează ura împotriva țării”, a denunțat deputatul pro-Beijing, Eunice Yung, într-o întrebare adresată în Parlament șefei executivului, Carrie Lam.

„Va cenzura guvernul această colecție? Ce intenționează să facă guvernul pentru a preveni această provocare plină de sentimente anti-chineze?”, a întrebat Eunice Yung.

Autocenzură în fosta colonie britanică

Carrie Lam, numită de guvernul chinez, a răspuns că Hong Kongul respectă „libertatea de exprimare culturală și artistică”.

Ea a avertizat însă că autoritățile rămân „pe deplin vigilente” la orice încălcare a legii securității naționale, adăugând că linia roșie este „clar identificabilă” pentru oricine organizează o expoziție.

O declarație care a aruncat frisoane asupra cercurilor artistice, mulți temându-se că Hong Kongul nu mai poate fi acea supapă culturală între piața chineză și restul lumii.

Mulți experți sunt convinși că autocenzura se agravase deja de câțiva ani în fosta colonie britanică, vânată acerb de președintele chinez Xi Jinping.

Dar formularea foarte neclară a legii securității naționale și zelul cu care tabăra pro-Beijing îi cere aplicarea nu fac decât să consolideze temerile pentru viitorul scenei culturale locale.

„Oamenii sunt puțin demotivați și îngrijorați”, mărturisește sub anonimat un expert în lumea artei care lucrează la expoziții importante din muzeele din Hong Kong.

Se presupune că legea securității  vizează patru infracțiuni, cele de secesiune, subversiune, terorism și coluziune cu forțe străine. De fapt, a permis deja vânătoarea opiniilor politice disidente.

„Lucrările de artă vor trebui acum adăugate la definiția foarte largă a ceea ce poate submina securitatea națională”, a scris recent pe Twitter Peter Lewis, o gazdă a radioului public RTHK.

Recuperând fosta colonie britanică în 1997, Beijingul a promis totuși că libertățile din Hong Kong, care nu au echivalent în China continentală, vor fi păstrate timp de 50 de ani.

Corectitudinea politică, singura cale

Mișcările masive de protest care au început în 2019 pare să fi fost picătura care a umplut paharul pentru Beijing, care a strâns și mai mult șurubul asupra fostei colonii britanice și a proclamat că doar „patrioții” ar putea să o conducă.

Muzeul M + nu este singura țintă culturală a Partidului Comunist Chinez.

Wen Wei Po și Ta Kung Pao – două ziare apropiate de Biroul de legătură, organul Beijingului în Hong Kong – au publicat recent articole care atacă conținutul artistic „subversiv”, printre care mai ales proiecte legate de mișcarea pro-democrație.

În urmă cu câteva săptămâni, Wen Wei Po a reușit să interzică prima proiecție teatrală a unui documentar premiat despre protestele din 2019, explicând că „a răspândit ura asupra țării noastre”.

La rândul său, Ta Kung Pao a acuzat Consiliul pentru Dezvoltarea Artelor (ADC), un organism numit de guvern, că este condus de „personalități anti-guvernamentale” care au aprobat „proiecte care provoacă rebeliune”.

Consiliul a răspuns că va revizui proiectele pentru care s-au decis subvenții pentru a se asigura că nici un ajutor nu este destinat proiectelor „care riscă să contravină legilor din Hong Kong”.

Profesorul de jurnalism a estimat că Ta Kung Pao și Wen Wei Po ar putea fi văzuți ca indicatori buni ai ceea ce vor fi liniile roșii când vine vorba de cultură în Hong Kong.

„Guvernul va urma ceea ce spun aceste ziare”, a declarat el pentru AFP.

„Hong Kong urmează o cale care va conduce orașul către situația în care toate părțile societății, de la viața de zi cu zi la acțiunile politice, vor fi măsurate prin gradul lor de corectitudine politică”.

Într-o declarație publicată săptămâna aceasta, muzeul M + a spus că speră ca exponatele sale „să stimuleze discuțiile, cercetarea, învățarea, cunoașterea și divertismentul”.

„Vom respecta legile din Hong Kong, menținând în același timp cele mai înalte standarde de integritate profesională”.

 

author avatar
Tudor Borcea
190 afisari

2 COMENTARII

  1. Borcea, hai repejor la casierie ca se termina mărunțișul ! Cunosti cărarea, n-asa ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger