AcasăȘTIRI EXTERNEMâna dreaptă a lui Putin, la petromonarhiile din Golf. Ce pune la...

Mâna dreaptă a lui Putin, la petromonarhiile din Golf. Ce pune la cale Rusia în plină criză energetică

Mâna dreaptă a lui Putin, la petromonarhiile din Golf. Ce pune la cale Rusia în plină criză energetică / Foto: Facebook

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este așteptat să se întâlnească, miercuri, cu omologii din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kuweit, Bahrain și Qatar, la sediul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) din Riad.

Nu este clar pe ce se va axa întâlnirea, dar doi oficiali apropiați de eveniment au declarat că cei șase miniștri din Golf vor avea, de asemenea, o întâlnire online cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, mai târziu în cursul zilei de miercuri. Aceștia au refuzat să ofere detalii.

Presiuni occidentale pentru mai mult petrol

Vizita lui Lavrov va avea loc cu o zi înainte de reuniunea OPEC+ de la Viena, grupul urmând să respecte acordul de producție de petrol convenit anul trecut și să majoreze obiectivele de producție pentru luna iulie cu 432.000 de barili pe zi, informează The Jerusalem Post.

Arabia Saudită și alți membri ai OPEC, care au alianța OPEC+ cu Rusia, au fost supuși unor presiuni intense din partea Occidentului pentru a crește producția de petrol și a scădea prețurile încinse la roșu, pe fondul invaziei rusești din Ucraina.

Arabia Saudită a rezistat până acum acestor presiuni, susținând că prețurile ridicate ale petrolului au fost cauzate de geopolitică, de capacitățile de rafinare solicitate și de impozitele mai mari din lumea occidentală, mai degrabă decât de preocupările legate de aprovizionare.

Joe Biden, așteptat la Riad

Dar Occidentul nu renunță. Președintele american Joe Biden și echipa sa au luat în considerare posibilitatea de a face o oprire în Arabia Saudită, precum și în Israel, după ce se vor deplasa la summit-urile din Germania și Spania la sfârșitul lunii iunie, au declarat surse la începutul acestei luni.

Doi oficiali americani de rang înalt, Brett McGurk, principalul consilier al lui Biden la Casa Albă pentru Orientul Mijlociu, și Amos Hochstein, emisarul pentru energie al Departamentului de Stat, au vizitat Arabia Saudită săptămâna trecută. Cei doi oficiali au discutat cu oficialii saudiți despre Iran, aprovizionarea globală cu energie și alte probleme regionale, dar nu au cerut o creștere a exporturilor de petrol saudite, a precizat Casa Albă.

author avatar
Tudor Borcea