AcasăȘTIRI EXTERNEMaladia „vacii nebune” revine în Marea Britanie

Maladia „vacii nebune” revine în Marea Britanie

Vaca, animal pe cale de dispariţie? De ce vrea UE să lase ţăranul român fără principala sursă de lapte

Un caz clasic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută sub numele de boala „vacii nebune”, a fost detectat într-o fermă din sud-vestul Angliei, au declarat autoritățile sanitare.

Potrivit Agenției Britanice pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor (APHA), care subliniază că nu există „niciun risc pentru sănătatea alimententară”, animalul a murit la o fermă situată în Somerset.

Risc „sub control” al maladiei

Ca măsură de precauție, „au fost instituite restricții de circulație pentru a opri mișcarea animalelor în zonă în timp ce investigațiile continuă pentru a identifica originea bolii”, a declarat agenția într-un comunicat.

Potrivit medicului veterinar șef Christine Middlemiss, aceasta este o „procedură standard”, care demonstrează că „sistemul nostru de supraveghere pentru detectarea și controlul bolii funcționează”.

„Riscul general al ESB în Marea Britanie rămâne clasificat drept „ controlat” și nu există niciun risc pentru siguranța alimentelor sau sănătatea publică”, a adăugat ea.

Marea Britanie a avut cinci cazuri confirmate de ESB din 2014, toate la animale moarte care nu erau destinate lanțului alimentar uman și nu prezentau niciun risc publicului larg, potrivit APHA, scrie AFP.

Așa cum prevăd angajamentele internaționale, Organizația mondială pentru sănătatea animalelor și partenerii comerciali ai Marii Britanii au fost informați, dar capacitatea țării de a exporta carne de vită nu a fost afectată.

Milioane de animale sacrificate în trecut

Cazurile ale maladiei vacii nebune au apărut sporadic în Marea Britanie, după criza severă de la sfârșitul anilor 1990, care a dus la sacrificarea a milioane de animale.

ESB a apărut pentru prima dată în Marea Britanie în anii 1980 și s-a răspândit în multe țări din Europa și din întreaga lume prin utilizarea făinilor animale contaminate. Suspectată de a fi sursa noii variante a bolii Creutzfeldt-Jakob (CJD) la om, aceasta a provocat îngrijorare în rândul consumatorilor și a condus la scăderea achizițiilor de carne.

Rămâne necunoscută amploarea exactă a epidemiei la om. Numărul de cazuri ale noii variante CJD a scăzut din 2000, când epidemia de ESB era sub control. Din 1995 până în 2016, 178 de persoane, toate decedate, au fost diagnosticate în Marea Britanie, în timp ce 27 au murit de boală în Franța între 1996 și 2014.

author avatar
Tudor Borcea
502 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger