AcasăȘTIRI EXTERNE„Mâinile NATO sunt acoperite cu sângele oamenilor din lumea întreagă” / Atac...

„Mâinile NATO sunt acoperite cu sângele oamenilor din lumea întreagă” / Atac furibund al Chinei

„Mâinile NATO sunt acoperite cu sângele oamenilor din lumea întreagă” / Atac furibund al Chinei / Foto: Facebook

China a denunțat joi eforturile „complet inutile” ale NATO de a o „defăima”, după ce alianța militară a publicat cu o zi înainte un document în care prezintă Beijingul drept o amenințare la adresa intereselor sale.

„Acest așa-numit document «concept strategic» al NATO ignoră realitatea și prezintă faptele cu susul în jos”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„Inutil să facem caz de o așa-zisă amenințare chineză”

„Documentul insistă să prezinte în mod eronat China ca pe o provocare sistemică și să defăimeze politica externă chineză”, a declarat el într-o conferință de presă, subliniind „opoziția fermă”” a Beijingului.

NATO a calificat miercuri Beijingul drept o „provocare” la adresa „intereselor și securității” țărilor din Alianță, în noua sa foaie de parcurs adoptată la summitul de la Madrid. Este pentru prima dată când documentul menționează China.

În special, NATO denunță „parteneriatul strategic tot mai profund” dintre Beijing și Rusia „și încercările lor reciproce de a submina ordinea internațională bazată pe reguli”.

„Este complet inutil să facem mare caz de o așa-zisă amenințare chineză”, a declarat joi Zhao Lijian, infomează Le Journal de Montreal. „China nu este deloc provocarea sistemică pe care și-o imaginează NATO. În comparație, NATO este adevărata provocare sistemică la adresa păcii și stabilității globale”, a declarat purtătorul de cuvânt chinez.

Alianța „ucide oameni nevinovați”

Alianța Atlantică este denunțată în mod regulat de China ca fiind o grupare militară ostilă, care servește interesele SUA și este responsabilă pentru actualul război din Ucraina.

„NATO pretinde că este o organizație regională și defensivă. În realitate, ea continuă să se extindă dincolo de sfera sa regională și de competența sa, declanșând războaie și ucigând civili nevinovați”, a declarat Zhao Lijian.

„Mâinile NATO sunt acoperite cu sângele oamenilor din lumea întreagă”, a spus el, referindu-se la intervențiile Alianței în Afganistan, Libia și la bombardarea ambasadei Chinei din Serbia în 1999. Acest din urmă eveniment, care s-a soldat cu moartea a trei jurnaliști chinezi, a afectat permanent reputația NATO în țara asiatică.

 

author avatar
Tudor Borcea