AcasăȘTIRI EXTERNEMai tare ca Space X și Elon Musk. O companie va lansa...

Mai tare ca Space X și Elon Musk. O companie va lansa sateliți cu o catapultă gigantică, de la sol

Mai tare ca Space X și Elon Musk. O companie va lansa sateliți cu o catapultă gigantică, de la sol

Primele teste ale unui inedit lansator de sateliți au fost efectuate cu succes de start-up-ul SpinLaunch.

SpinLaunch , cu sediul în California, SUA, își propune să plaseze sateliți pe orbită trimițându-i în spațiu cu un fel de catapultă gigantică, folosind forța centrifugă.

Fondată în 2014, tânăra companie susține astăzi că a efectuat primele teste de succes în deșertul din New Mexico (SUA), cu un model la scară de o treime.

Lansează cu o viteză de mii de km/oră

Catapulta, un fel de disc rotativ de 50 de metri în diametru și care atinge o înălțime „mai mare decât Statuia Libertății”, a trimis un proiectil lung de 3 metri cu o viteză de „câteva mii de kilometri pe oră”, viteză suficientă pentru a ajunge la nivel suborbital, a afirmat Jonathan Yaney, fondatorul SpinLauch.

Și asta în condițiile în care testul a fost efectuat doar cu 20% din viteza maximă a dispozitivului, scrie Slate.

Până în prezent, SpinLaunch a abordat un profil destul de scăzut în acest demers. „Cu cât proiectul este mai îndrăzneț, cu atât mai bine este să lucrezi la el decât să vorbești despre el. Trebuia să dovedim că putem într-adevăr s-o facem”, explică managerul.

Potrivit acestuia, „90% dintre riscuri au fost deja eliminate”. Cu alte cuvinte, catapulta ar fi aproape operațională. Start-up-ul plănuiește aproximativ treizeci de zboruri de testare suborbitale în următoarele șase până la opt luni, înainte de a trece la lansarea orbitală adevărată.

Mai bine ca Space X?

Primul obiectiv al SpinLauch este să concureze cu rachetele spațiale pentru a trimite mici sateliți în spațiu, un obiectiv urmărit de companii precum SpaceX a miliardarului Elon Musk și de alți operatori privați din profitabilul business al transportului în spațiul cosmic

Astăzi, masa unui lansator este formată în esență din combustibil, ceea ce reduce în consecință masa și spațiul disponibil pentru sarcina utilă reală.

Sistemul SpinLaunch, bazat pe accelerarea proiectilelor, necesită mai puțin hidrogen și oxigen și ar putea trimite sateliți mici cu o greutate de până la 180 de kilograme. Potrivit lui Jonathan Yaney, catapulta ar folosi astfel de patru ori mai puțin combustibil și ar reduce costurile de lansare cu zece.

Deja un contract cu Pentagonul

Dar cursa spațială nu este singurul obiectiv al SpinLauch, notează The Drive. Pentagonul este, de asemenea, foarte interesat de start-up pentru lansarea de mini-sateliți militari și rachete.

„Se poate imagina cu ușurință utilizarea acestui sistem pentru a trimite piese de artilerie la distanță foarte mare, în special pentru a lovi ținte îndepărtate într-o perioadă scurtă de timp”, spune sursa citată. Nu este o coincidență faptul că start-up-ul a semnat un contract cu departamentul de inovație al Pentagonului, în 2019.

Infrastructura, principalul inconvenient

Catapulta lui SpinLaunch va trebui să se confrunte și cu o serie de concurenți, cum ar fi drona Ravn X a start-up-ului Aevum, concepută pentru a plasa pe orbită sateliți care cântăresc până la 500 de kilograme, sau avionul Stargazer conceput de Northrop Grumman.

Inconvenientul major al catapultei SpinLauch este legat de infrastructura sa. Se dovedește a fi prea mare pentru a fi îmbarcată pe nave pentru a lansa focoase, de exemplu. Cert este însă că acest concept disruptiv a sedus investitorii: start-up-ul a strâns deja peste 110 milioane de dolari de la nume prestigioase, printre care Airbus și Google.

author avatar
Tudor Borcea