AcasăȘTIRI EXTERNEMai rău ca Trump: doctrina lui Joe Biden pentru palestinieni

Mai rău ca Trump: doctrina lui Joe Biden pentru palestinieni

Odată cu desfășurarea campaniei prezidențiale în SUA, candidații republicani și democrați se luptă să demonstreze cât de mult îi iubesc pe evrei. Ăn cazul în care  fostul vicepreședinte  Joe Biden va fi ales la Casa Albă în noiembrie, este probabil să continue politicile pro-Israel și – o dezamăgire pentru adepții corectitudinii politice –  să îmbrățișeze  agenda agresivă a lui Donald Trump.

Un scenariu care irită și mai mult lumea arabă: dacă strategia lui Donald Trump de sprijinire a politicilor coloniale ale Israelului în Palestina ocupată ține mai mult de interesele pure ale liderului republican de a-și impune imaginea internațională de „stăpân”(împreună premierul Netanyahu) al crizei din Orientul Mijlociu, în cazul lui Biden este vorba de o afinitate ideologică de mai multe decenii cu sionismul.  Opiniile pro-Israel ale candidatului Partidului Democrat nu au fost niciodată mascate de platitudini politice sau încercări mediocre de echitate și echilibru. De fapt, Biden a argumentat, într-un interviu cu Shalom TV încă din aprilie 2007, că „nu trebuie să fii evreu pentru a fi sionist”, comentează The Palestine Chronicle. În aprilie 2015, Biden și-a început discursul cu ocazia celei de-a 67-a sărbători anuale a Zilei Independenței israeliene la Ierusalim cu aceste cuvinte: „Numele meu este Joe Biden și toată lumea știe că iubesc Israelul.” „Uneori ne înnebunim unii pe alții”, a spus el în referință la dezacordurile dintre Israel și SUA cu privire la refuzul premierului Benjamin Netanyahu de a opri construcția așezărilor evreiești ilegale, dar “ne iubim și ne protejăm reciproc”.  Nu a fost o surpriză, atunci când Anthony Blinken, consilierul lui Biden, a anunțat pe 18 mai că democratul se află în opoziția „completă” a oricărei reduceri a ajutorului militar american acordat Israelului, în cazul în care acesta din urmă va continua cu anexarea ilegală a unor părți din Cisiordania ocupată, pe care o face acum. Pe 29 aprilie, Biden a precizat, de asemenea, că nu intenționează să mute ambasada țării sale din Ierusalim înapoi la Tel Aviv. Decizia lui Trump de a reloca ambasada la 14 mai 2018, a fost o încălcare accentuată a dreptului internațional care recunoaște Ierusalimul de Est ca parte integrantă a teritoriului palestinian ocupat. Politica anti-palestiniană a lui Trump este fără precedent, chiar și în conformitate cu standardele slabe stabilite de politica externă americană părtinitoare în Orientul Mijlociu. Unii susțin că oricine, chiar și Joe Biden, este mai bun actualul președinte american. Cei care adoptă această poziție sunt adesea înșelați de dragostea prelungită a lui Biden cu Israelul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
411 afisari

1 COMENTARIU

  1. O ba da e o idee sine qua non. Nu poti fi roman sa nu vrei Romania Mare deci Basarabia acasa. O sa ziceti nu ca e un basarabean ce vrea Romania Mare si el. Nu e roman si el.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger