AcasăȘTIRI EXTERNEMai puțină școală pentru mai mulți copii: ideea ciudată a Chinei de...

Mai puțină școală pentru mai mulți copii: ideea ciudată a Chinei de a crește rata natalității

Mai puțină școală pentru mai mulți copii: ideea ciudată a Chinei de a crește rata natalității/ Foto: Facebook

Timp de 35 de ani, China a aplicat politica „copilului unic”, pentru a limita suprapopularea. Dar țara se confruntă acum cu îmbătrânirea accelerată a populației și, în ciuda numeroaselor relaxări ale politicii sale de control al nașterilor, rata natalității rămâne scăzută.

În 2020, rata natalității în China a atins cel mai scăzut nivel după 1949, adică 10,48 nașteri la 1.000 de locuitori.

Pentru e reechilibra sporul demografic, o nouă idee le-a înflorit în cap autorităților chineze: scurtarea timpului petrecut la școală, scurtarea studiilor.

Zhang Hongwei, președintele Federației pentru Industrie și Comerț din Shaoguan și deputat în Congresul Național al Poporului, a sugerat scurtarea duratei învățământului obligatoriu de la doisprezece la zece ani, relatează Global Times.

Un copil chinez începe școala la vârsta de 7 ani, termină liceul la 19 ani și, dacă merge la facultate, deseori nu începe să lucreze înainte de 26 sau 27 de ani.

„O femeie care se pensionează la 55 de ani (vârsta legală de pensionare în China) va fi petrecut mai mult timp la școală decât la locul de muncă”, a spus deputatul.

Potrivit lui Zhang Hongwei, scurtarea duratei studiilor ar permite tinerelor chineze să intre mai repede pe piața muncii, obținând astfel beneficii financiare care să le permită să ia în considerare a avea copii. Aceasta ar putea răspunde și problemei penuriei forței de muncă, susține el.

Critici pe rețelele de socializare

Cu toate acestea, propunerea deputatului este departe de a fi unanimă. Pe rețelele de socializare, mulți internauți sunt ofensați de faptul că studenții sunt considerați o banală rezervă de brațe de muncă.

„De ce ar trebui să-mi termin studiile și să lucrez cât mai repede posibil, în loc să beneficiez de educație și să dobândesc treptat o bună experiență în maturitate?”, a intrebat unul dintre ei.

Chu Chaohui, cercetător la Institutul Național de Științe ale Educației din Chinen, nu este nici el prea entuziast cu privire la acest demers.

„Îmbătrânirea populației este o problemă structurală a societății, care nu poate fi rezolvată prin scurtarea duratei școlii pentru creșterea populației active”, adaugă el, estimând că o scurtare a studiilor ar pune și mai multă presiune asupra elevilor.

Până în 2050, o treime din populația Chinei va avea peste 60 de ani

Rămâne faptul că îmbătrânirea populației este o problemă reală în China. Până în 2050, o treime din populația sa va avea peste 60 de ani, cu o rată a fertilității de cel mult 1,69 copii de femeie.

Și alte țări se confruntă cu acest fenomen și  apărut tot felul de inițiative care să încurajeze femeile să aibă mai mulți copii.

Ungaria a introdus astfel fertilizarea in vitro gratuită în 2020 și acordă o primă de 30.000 de euro cuplurilor cu trei copii.

În Italia, Liga Nordului a sugerat, în 2018, să fie oferite terenuri agricole cuplurilor la nașterea celui de-al treilea copil și, în unele țări, municipalitățile joacă rolul de agenții matrimoniale în speranța de a încuraja căsătoriile.

Totuși, toate aceste măsuri au avut eficiențe discutabile sau deloc, potrivit specialiștilor.

author avatar
Tudor Borcea
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger