AcasăȘTIRI EXTERNEMai pierde UE un stat-membru? De ce pregăteşte Polonia un "Polexit"

Mai pierde UE un stat-membru? De ce pregăteşte Polonia un „Polexit”

ue poloniaMai pierde UE un stat-membru? De ce pregăteşte Polonia un "Polexit"

UE se afllă în faţa unui pericol destul de mare, şi anume să piardă un nou stat-membru, după Marea Britanie. De această dată, Polonia pare să se întrepte către un Polexit.

De ce? Din cauză că unele legi ale Uniunii Europene, pe care Bruxelles-ul doreşte să le implementeze şi la polonezi, intră în contradicţie cu Constituţia leşilor.

Justiţia poloneză vs. tratatele UE

Premierul Mateusz Morawiecki a salutat decizia prin care justiția poloneză a decis că unele părți din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu constituția Poloniei, însă de la nivelul UE și al țărilor membre au început să vină reacții extrem de dure față de ceea ce s-a anunțat la Varșovia.

Curtea Constituțională a Poloniei a hotărât că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării, ceea ce pune sub semnul întrebării apartenența Poloniei la Uniunea Europeană și banii veniți de la Bruxelles.

Cum au reacţionat şefii UE?

Comisia Europeană a reacționat rapid, avertizând că hotărârea a ridicat „îngrijorări serioase”.

Comisia nu va ezita să facă uz de competențele sale în temeiul tratatelor [UE] pentru a proteja aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, se arată într-un comunicat al instituției.

O altă reacție importantă a fost dată încă de joi de președintele Parlamentului European, David Sassoli: ”Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecințe”.

Hotărârea Tribunalului Constituțional de joi, emisă după luni de întârzieri și amânări, este un efort al Poloniei de a exclude astfel de verdicte de la instanța din Luxemburg.

Apariția hotărârii intensifică bătălia dintre UE și Polonia cu privire la reformele guvernamentale radicale ale sistemului de justiție, despre care criticii spun că își propun să aducă instanțele sub un control politic mai strict. Guvernul susține că sunt necesare schimbări pentru a elimina rămășițele influenței comuniste asupra instanțelor.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a afirmat, și el, că decizia curții constituționale poloneze este un atac la adresa Uniunii Europene, adăugând că sancțiunile economice sunt o opțiune contra Varșoviei.

Este ceva extrem de serios. Acesta este un risc de facto de ieșire din Uniunea Europeană”, a spus Beaune la televiziunea BFM, precizând că nu dorește plecarea Poloniei din UE.

 

author avatar
Andrei Ștefan
756 afisari

8 COMENTARII

  1. Au dreptate ue a ajuns a adunatura anticrestina care debiteaza legi aberante si le leaga si de acordarea banilor!!! Si cine vorbeste di partea ue sassoli asta era un biet vorbitor pe la tv ajuns sa faca legi!!!

  2. Pai fa-te ,ba ,sofer de camion cu volan pe dreapta si cara-le alora benzina,bautura si rahatul la hazna la cat mori de grija lor ,vezi numai sa nu cazi in ea la cat esti de prost.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger