Cauta

Mai este aurul adăpostul sigur în vremuri de război?

Invazia Ucrainei de către Rusia a creat o criză neașteptată pentru investitori – mulți dintre ei sperau la o revenire la normalitatea economică după doi ani de pandemie.

În acest moment, conflictul amenință să perturbe aprovizionarea cu mărfuri esențiale, atât din Rusia, cât și din Ucraina, către economiile occidentale deja afectate de îngrijorările legate de accelerarea inflației.

Creșterile prețurilor atinseseră maxime de mai multe decenii în SUA și Europa chiar înainte de începerea luptei.

Criza geopolitică care a urmat a creat deja volatilitate pe piețele financiare, deoarece investitorii caută modalități de a-și proteja și diversifica portofoliile.

Iar fluxurile de intrare și de ieșire din fondurile tranzacționate la bursă oferă din nou un barometru extrem de sensibil al sentimentului investitorilor în toate clasele de active în vremuri de incertitudine.

Aurul – întotdeauna văzut ca un refugiu sigur de valoare în perioadele de tulburări – a crescut previzibil. Prețul metalului prețios s-a tranzacționat la 2000 de dolari pe uncie, cel mai mare nivel din august 2020.

Această creștere a prețului spot a fost determinată, parțial, de o revigorare a cererii de ETF-uri (Exchange Trader Found) de aur în ultimele două luni, iar activele au ajuns la 221 miliarde de dolari, potrivit Fianancial Times.

Compania de consultanță Capital Economics se așteaptă ca prețul aurului să ajungă la 2.000 de dolari uncia din cauza cererii de „adăpost sigur” determinată de criza din Ucraina.

În cazul în care banca centrală a Rusiei va fi forțată să vândă o parte din rezervele sale substanțiale de lingouri pentru a furniza lichiditate pieței sale financiare interne, cotația aurului va scădea sub 1600 USD. Rezervele de aur ale Rusiei însumează 2.298,53 tone, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Analiștii Goldman Sachs au prezis că aurul ar putea atinge 2.150 de dolari în lunile următoare și ar putea juca un rol central în conflictul din Ucraina, pe măsură ce Rusia apelează la metalul prețios pentru efect de pârghie pe fondul sancțiunilor occidentale.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version