AcasăȘTIRI EXTERNEMai este aurul adăpostul sigur în vremuri de război?

Mai este aurul adăpostul sigur în vremuri de război?

Invazia Ucrainei de către Rusia a creat o criză neașteptată pentru investitori – mulți dintre ei sperau la o revenire la normalitatea economică după doi ani de pandemie.

În acest moment, conflictul amenință să perturbe aprovizionarea cu mărfuri esențiale, atât din Rusia, cât și din Ucraina, către economiile occidentale deja afectate de îngrijorările legate de accelerarea inflației.

Creșterile prețurilor atinseseră maxime de mai multe decenii în SUA și Europa chiar înainte de începerea luptei.

Criza geopolitică care a urmat a creat deja volatilitate pe piețele financiare, deoarece investitorii caută modalități de a-și proteja și diversifica portofoliile.

Iar fluxurile de intrare și de ieșire din fondurile tranzacționate la bursă oferă din nou un barometru extrem de sensibil al sentimentului investitorilor în toate clasele de active în vremuri de incertitudine.

Aurul – întotdeauna văzut ca un refugiu sigur de valoare în perioadele de tulburări – a crescut previzibil. Prețul metalului prețios s-a tranzacționat la 2000 de dolari pe uncie, cel mai mare nivel din august 2020.

Această creștere a prețului spot a fost determinată, parțial, de o revigorare a cererii de ETF-uri (Exchange Trader Found) de aur în ultimele două luni, iar activele au ajuns la 221 miliarde de dolari, potrivit Fianancial Times.

Compania de consultanță Capital Economics se așteaptă ca prețul aurului să ajungă la 2.000 de dolari uncia din cauza cererii de „adăpost sigur” determinată de criza din Ucraina.

În cazul în care banca centrală a Rusiei va fi forțată să vândă o parte din rezervele sale substanțiale de lingouri pentru a furniza lichiditate pieței sale financiare interne, cotația aurului va scădea sub 1600 USD. Rezervele de aur ale Rusiei însumează 2.298,53 tone, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Analiștii Goldman Sachs au prezis că aurul ar putea atinge 2.150 de dolari în lunile următoare și ar putea juca un rol central în conflictul din Ucraina, pe măsură ce Rusia apelează la metalul prețios pentru efect de pârghie pe fondul sancțiunilor occidentale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
351 afisari

2 COMENTARII

  1. Cred ca in vreme de razboi,mai pretioasa ar fi in locul aurului mamaliga si faina de grau.Ca oricat aur ai avea,nu poti sa-l mananci.

  2. Aurul depozitat la Banca Rusiei este in siguranta. Noi avem acolo peste 100 de tone de aur din 1910 si este in siguranta si acum.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger