De mai bine de șapte decenii, Statele Unite au susținut „ordinea bazată pe reguli”, acționând ca poliție mondială și campion moral al acesteia. În timp ce marii strategi americani cred că supremația mondială americană este excepțională și susțin că ar putea continua rolul său la nesfârșit, majoritatea experților în relații internaționale sunt de acord că toate modelele unipolare trebuie să ajungă la un final.
După asumarea rolului de lider în urma celui de-al doilea război mondial, SUA și-a dovedit dominația cu victoria din Războiul Rece, o consolidare a puterii pe care experții au descris-o drept un „moment unipolar”. Acest moment a durat 30 de ani. Cu toate acestea, în ultimele două decenii au existat semne clare că americanii obosesc să-și asume acest rol. Lista eșecurilor SUA în domeniul securității internaționale este lungă. SUA nu au reușit să construiască state legitime în Irak și Afganistan. Israelienii și palestinienii nu sunt mai aproape de acordul de pace. Atât Iranul, cât și Coreea de Nord au dezvoltat arme nucleare. SUA nu au împiedicat Rusia să exercite influență în Europa de Est. Nu au convins China să pună capăt agresiunilor sale militare din Asia, notează CNN. Toate acestea erau adevărate înainte de ascensiunea lui Trump, însă sub administrația sa Washingtonul nu și-a atins multe dintre obiectivele sale recente de securitate internațională. Și Beijingul găsește domenii în care să își afirme puterea în creștere pe scena mondială cu SUA din ce în ce mai absente.
De asemenea, Uniunea Europeană, cu Germania și Franța în frunte, caută să își asume o responsabilitate globală mai mare după patru ani de relații cu administrația Trump, marcate de dezacorduri și tensiuni politice și economice. Cooperarea transatlantică scârțâie din încheieturi – Trump a declarat că NATO este o organizație “învechită” și a criticat agresiv țările care contribuie sub angajamentul lor de 2% din PIB. Membrii alianței se întreabă ce interes mai acordă SUA provocărilor de securitate globală de vreme ce noua sa politică protecționistă este de fapt un pas înapoi în fața expansionismului Chinei, Rusiei și mai recent a Turciei lui Erdogan. S-ar putea să nu existe o înlocuire ușoară a conducerii SUA, spune Scott Lucas, profesor de politică internațională la Universitatea din Birmingham. În cazul în care candidatul democratic Joe Biden ar câștiga alegerile prezidențiale, el nu va putea inversa fiecare decizie de politică externă luată de Trump. Dar indiferent de cine câștigă votul, rolul SUA în lume s-a schimbat profund iar revenirea la locul său postbelic este aproape imposibilă.