AcasăȘTIRI EXTERNEMai este America o superputere de necontestat?

Mai este America o superputere de necontestat?

Joe Biden moștenește o țară suprasolicitată și supraîncărcată, în mare parte datorită politicilor neoliberale și neoconservatoare  grandioase și nesăbuite ale predecesorilor săi.

Administrația Bush Sr a prezidat o expansiune geopolitică fără precedent în urma dizolvării Uniunii Sovietice și a Pactului de la Varșovia, conducând extinderea NATO și lansând Primul Război din Golf care a pregătit calea prezenței militare permanente a SUA în Marele Orient Mijlociu, notează Al Jazeera. Aceasta a fost urmată de doctrina administrației Clinton, urmărind o politică externă neoliberală menită să „extindă piețele și democrațiile” în Europa de Est și în alte părți. Apoi a venit „președinția de război” a lui Bush Jr, care, după atacurile din 11 septembrie, a început un așa-numit „război global împotriva terorii” și a lansat conflicte majore în Irak și Afganistan în decurs de doi ani.Administrația Obama și-a reorientat eforturile pentru a remedia economia SUA în urma acestor războaie dezastruoase și a crizei financiare din 2008. S-a angajat să reducă angajamentele strategice ale SUA în întreaga lume și să „pivoteze în Asia” într-o încercare ineficientă de a controla o Chină în creștere din punct de vedere militar și economic. Administrația Trump a urmat calea populismului, o strategie haotică de a face America “din nou măreață”, dar a lăsat-o divizată și slăbită.

Doctrina Biden arată grozav. Pe hârtie

Doctrina Biden pledează pentru  restabilirea  credibilității internaționale a SUA, consolidarea alianțelor existente, lăsând în același timp ușa deschisă pentru îmbunătățirea relațiilor cu rivalii globali precum China și Rusia. O agenda ambițioasă. Dar se pune întrebarea dacă noul președinte, în vârstă de 78 de ani, mai are energia  de a aborda crizele urgente care au fost fie agravate, fie neglijate de predecesorii săi. Orientul Mijlociu este un exemplu. Așadar, în timp ce administrația sa presează pe bună dreptate Arabia Saudită să pună capăt războiului din Yemen, până acum a evitat să abordeze războiul la fel de cumplit din Siria, unde Rusia este mult mai greu de convins. Biden susține întoarcerea la acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Biden critică regimul egiptean din cauza încălcării drepturilor omului, dar SUA exportă arme către armata egipteană în valoare de 200 milioane USD. Vorbește de restabilirea relațiilor cu palestinienii, dar nu critică procesul de colonizare a Israelului din Cisiordania. Retragerea trupelor americane din Afganistan și Irak este o altă problemă nerezolvată pentru administrația Biden. Cum își va pune în practică noile strategii de politică externă și cât de diferite vor fi față de angajamentele lui Trump? Greu de răspuns. Fostul președinte a eșuat în încercarea de a restabili primatul SUA într-o lume în care acest principiu nu mai funcționează.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
292 afisari

3 COMENTARII

  1. Biden (cățelul lui Obama) și democrații lui demenți, împreună cu media lor și alți îmbuibați care s-au urcat în barca sataniștilor globaliști. Ăștia au divizat America, nu Trump.

    • Foarte corect rationament!
      Acum, vis a vis de retorica titlului, afirm ca acum, dupa plecarea lui Trump, in mod cert, America este o superputere de … rahat. Va fi inghitita de China si de ideologia lui Soros si invadata de sud americani.
      Asta daca nu o duce natangul de Biden in RAZBOI.

  2. Asta ne arata ce latrau prost este autorul acestui articol. Il plange de mila pe biden. Cum sa fi atat de scarbos si sa le dai atatea limbi in cur neomarxistilor?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger