AcasăȘTIRI EXTERNEMagnatul sloturilor  cumpără reședința ambasadorului SUA la Tel Aviv

Magnatul sloturilor  cumpără reședința ambasadorului SUA la Tel Aviv

Clădirea a fost scoasă la vânzare de Casa Albă în această vară în beneficiul unui cumpărător misterios și extrem de bogat. O tranzacție imobiliară excepțională și nu fără motive politice ulterioare.

Cea mai luxoasă stradă din Israel, la nord de Tel Aviv (Herzliya, denumită după numele fondatorului sionismului, Theodor  Herzl) este un fel de Malibu ebraic, unde coexistă miliardari tehnologi, ambasadori ai unor țări puternice și mulți oligarhi. Printre ei se află și rusul Roman Abramovici, proprietar al clubului de fotbal Chelsea.Ce cumpărător ar fi putut plăti 75 de milioane de dolari pentru reședința ambasadorului american, o vilă somptuoasă, practic cea mai scumpă din Israel, unde drapelul SUA flutură în spatele porții blindate? Vânzătorul, care este nimeni altul decât guvernul Statelor Unite, nu comentează. Clădirea construită de Departamentul de stat într-un vag stil modernist californian, cu o grădină superbă până în Mediterana,   a fost timp de o jumătate de secol reședința ambasadorilor “unchiului Sam” în Israel, notează Liberation.

Până când Donald Trump decide să-și mute ambasada la Ierusalim în 2018 , rupând-o cu consensul internațional, spre deliciul lui Benjamin Netanyahu și pe placul ambasadorului David Friedman -un apropiat al președintelui american – care a preferat întotdeauna Ierusalimul “biblic” în fața modernului Tel Aviv. În fine, presa israeliană crede că are numele noului proprietar. El ar fi Sheldon Adelson, magnat al jocurilor de noroc, numit și „regele sloturilor”, de la Las Vegas la Macao. Venerabilul om de afaceri, aproape nonagenar, are o avere estimată la 30 de miliarde USD și este unul dintre cei mai generoși (și, prin urmare, influenți) donatori politici din lume, care și-a deschis portofelul atât pentru Trump, cât și pentru Netanyahu. Administrația Trump consideră că este important ca tranzacția imobiliară din Herzliya să fie finalizată înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie pentru a sublinia ideea că mutarea ambasadei la Ierusalim este o afacere încheiată – chiar dacă este ales Joe Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor