AcasăȘTIRI EXTERNEMagnatul petrolului din Emirate cere reducerea emisiilor de CO2 / Lupul, „paznic”...

Magnatul petrolului din Emirate cere reducerea emisiilor de CO2 / Lupul, „paznic” la conferința climatică a ONU

La două zile după o nominalizare foarte criticată pentru a prezida viitoarea conferință a ONU privind clima, Sultan al-Jaber, directorul general al companiei petroliere naționale din Emiratele Arabe Unite s-a pronunțat cu privire la încălzirea globală cerând „concentrarea” pe reducerea emisiilor de CO2.

Sultan al-Jaber, proaspăt numit președinte al viitorului summit climatic COP28 și patron gigantului petrolier din Golf, a cerut sâmbătă, „concentrarea” pe reducerea emisiilor de CO2 fără a ataca „progresul”, adică industria energetică, calificând lupta împotriva schimbărilor climatice drept „centrală”.

„Să frânăm emisiile, nu progresul”

Director general al companiei petroliere naționale din Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi National Oil Company, a fost numit joi președinte al conferinței ONU privind clima din acest, care va avea loc în bogatul stat din Golf, ceea ce a atras critici puternice din partea ecologiștilor.

„Ne aflăm într-un moment istoric, de cotitură. Viitorul este creșterea economică cu emisii mai mici de CO2”, a declarat Sultan al-Jaber, care este și ministrul Industriei din țara sa.

„Colaborăm cu industria energetică pentru a accelera decarbonizarea prin reducerea metanului și dezvoltarea hidrogenului”, a adăugat el în cadrul unui forum pe teme energetice organizat la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. „Să continuăm să ne concentrăm pe reducerea emisiilor, nu a progresului”, a adăugat el.

Având în vedere creșterea preconizată a populației mondiale și cererea sporită de energie pe care aceasta o implică, „atâta timp cât lumea va folosi hidrocarburi, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt cât mai puțin poluante”, a mai spus oficialul EAU. Fiind companii cu greutate în ceea ce privește emisiile de CO2, giganții petrolieri indică uneori posibilitatea de a-și reduce amprenta de carbon fără a pune în pericol producția de țiței

În plus, Sultan al-Jaber, trimisul special al țării sale pentru schimbările climatice și șeful Masdar, compania de energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite, a încercat să liniștească populația cu privire la scepticismul generat de numirea sa în funcția de președinte al COP28, care va avea loc în noiembrie și decembrie în Dubai, cel mai influent emirat al țării, scrie Ouest-France.

„Emiratele Arabe Unite abordează această sarcină cu umilință, cu un puternic simț al responsabilității și cu un mare simț al urgenței”, a declarat el, descriind lupta împotriva schimbărilor climatice ca fiind „centrală” pentru țara sa, care riscă să fie deosebit de afectată, la fel ca întreaga regiune fierbinte și bogată în hidrocarburi din Golf.

author avatar
Tudor Borcea
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger