AcasăȘTIRI EXTERNEMagicienele din SUA vor să alunge prejudecățile sexiste

Magicienele din SUA vor să alunge prejudecățile sexiste

Magicienele din SUA vor să alunge prejudecățile sexiste

Așezată în spatele mesei ei din foarte exclusivistul Magic Castle din Los Angeles, Kayla Drescher, specialistă în trucuri cu cărți de joc, și-ar dori să-i poată înlătura pe cei care o califică drept „femeie iluzionistă”.

„Când spui „femeie iluzionistă” e ca și cum m-ai pune într-o subcategorie a magicienilor”, spune această prestidigitatoare în vârstă de 31 de ani, care găzduiește un podcast pentru a combate aceste „unele clișee” care se perpetuează în lumea magicienilor.

Femeile, 7% din magicienii activi

Prea des, spune Kayla, pentru publicul larg, iluzionistul-prestidigitator rămâne bărbatul cu joben, care face trucurile, femeia fiind rezumată la rolul de partener atrăgător care se lasă tăiată în jumătate sau dispare grațios într-o cutie.

Chiar dacă lucrurile s-au schimbat puțin, femeile reprezintă doar 7% dintre magicienii în activitate în SUA, aproximativ aceeași proporție ca printre membrii „Academiei de Arte Magice” cu sediul la Magic Castle, deplânge Kayla Drescher.

Într-adevăr, doar două femei erau pe afișul spectacolului la care au participat jurnaliștii AFP în această instituție aflată la poalele colinelor din Hollywood, accesibilă doar membrilor. Dar, după reacția spectatorilor, Kayla are success la fel ca și  colegii ei de sex masculin.

Magie și bikini

Kayla Drescher, care practică prestidigitația de la vârsta de șapte ani, crede că spectatorilor le pasă prea puțin dacă magicianul este bărbat sau femeie. Pentru ea, mai presus de toate mentalitatea „șocantă și învechită” a magicienilor înșiși este cea care este responsabilă pentru proporția foarte scăzută de femei în rândurile lor.

Tânăra s-a confruntat cu ostracizarea din partea colegilor ei care uneori o confundau cu logodnica unui coleg și chiar odată i-au cerut să „facă trucuri magice în bikini lângă piscină”, în Las Vegas.

„Magia este concepută în esență de bărbați și pentru bărbați, cu costume croite după fizionomia masculină, cu multe elemente foarte masculine”, explică ea. „Trebuie să depășești o mulțime de obstacole în această comunitate pentru a fi respectat ca prestidigitator și nu doar ca femeie. Și este întotdeauna enervant”, spune Kayla Drescher.

Femeia, un „accesoriu” pe scenă

Ea deplânge, în continuare, că femeia este doar un asistent al magicianului-bărbat, în general bună doar pentru figurație, un, „un accesoriu”. „Pare șocant în 2021, dar, din fericire, această situație se schimbă”, mulțumită în special efectului #MeToo din ultimii ani, subliniază ea.

„Cluburile” de magie, încă dominate în mare parte de bărbați, au un drum lung de parcurs în acest sens, iar Academia Artelor Magice însăși a fost acuzată de hărțuire sexuală anul trecut. Directorul a demisionat, iar înlocuitorul său, francezul Hervé Lévy, dă asigurări că au fost implementate măsuri de îmbunătățire a „diversităţii și incluziunii”. Organizația are acum 36 de femei printre iluzioniștii prezentați.

 

author avatar
Tudor Borcea
135 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger