AcasăȘTIRI EXTERNEMaghiarii se ceartă şi cu alţi vecini. Ungaria, ŞOCATĂ de anunţul din...

Maghiarii se ceartă şi cu alţi vecini. Ungaria, ŞOCATĂ de anunţul din Austria. Ce au zis despre Viktor Orban

Viktor Orban

Este scandal diplomatic între Ungaria şi Austria. Totul a plecat de la o postare „scandaloasă” a directorului general al radiodifuzorului public austriac ORF pe pagina sa de Facebook.

Karl Pachner afirma că dacă premierul ungar Viktor Orban ar deceda în urma unui atac de cord ar fi „un lucru corect”, a indicat Mate Paczolay, referindu-se la poziţia şefului guvernului ungar faţă de invazia Rusiei în Ucraina.

Cum a acţionat Ungaria?

Ambasadorul Austriei la Budapesta a fost convocat vineri la Ministerul de Externe al Ungariei în legătură cu această postare „scandaloasă”.

Declaraţia împotriva liderului maghiar, considerat cel mai mare aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în cadrul Uniunii Europene, a fost virulent denunţată de Budapesta.

Un atac de cord ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitare”, a scris Karl Pachner, care ulterior şi-a cerut scuze pentru această postare.

„Evident, nu doresc moartea lui Orban”, a dat asigurări responsabilul ORF, care a spus că declaraţia sa a fost „sarcastică”, dar şi „puţin gândită şi confuză”, potrivit presei ungare şi austriece.

author avatar
Andrei Ștefan