AcasăȘTIRI EXTERNEMacron vrea să consolideze strategia militară a Franței. Vizită a președintelui pe...

Macron vrea să consolideze strategia militară a Franței. Vizită a președintelui pe portavionul Charles-de-Gaulle

Macron vrea să consolideze strategia militară a Franței. Vizită a președintelui pe portavionul Charles-de-Gaulle / Foto: printscreen

Aflat la bordul portavionului Charles-de-Gaulle, cu ocazia Crăciunului trupelor, Emmanuel Macron a declarat că revenirea războiului în Europa impune ca Franța să treacă la alt nivel în strategia sa militară.

„Gravitatea momentului ne cere să fim alături de armatele noastre”, a declarat președintele francez. Într-un interviu în exclusivitate pentru France Info, el și-a reafirmat dorința de a consolida strategia militară a Franței.

Un „model complet” pentru armate

„Aceasta este alegerea pe care am făcut-o în urmă cu cinci ani, reinvestind masiv în armatele noastre printr-o lege de programare militară. Pregătim o nouă lege în care va trebui să mergem și mai departe””.

Potrivit lui Emmanuel Macron, obiectivul este de a „pregăti armatele pe un model complet”, astfel încât acestea să poată „să obțină informații, să acționeze în mod autonom, să își aleagă partenerii, pentru a proteja teritoriul nostru, precum și în Europa și în Mediterana”.

El a menționat în special noile zone de conflict, cum ar fi marea, domeniul cibernetic și spațiul: „Acest lucru necesită investiții umane, formare, investiții în capacități și investiții pentru a avea mai multe echipamente, dar și pentru a inova”, scrie Le Figaro.

 

Portavionul Charles-de-Gaulle contribuie la consolidarea poziției de apărare și descurajare a NATO împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina și al luptei împotriva terorismului din Irak și Siria.

Luna trecută, nava amiral a Marinei franceze a participat la  securizarea spațiului aerian din România, alături de NATO și Uniunea Europeană, a precizat președintele. „Războiul, întoarcerea războiului în Europa, jocul de putere, ne obligă în mod clar să ne echipăm, să avem o strategie reală”, referindu-se la Rusia, „care și-a schimbat comportamentul, la Iran, care o ajută prin furnizarea de drone, și la poziția Chinei”.

Potrivit președinției franceze, portavionul „este cu adevărat un instrument de agilitate strategică. În funcție de cum evoluează situația, se poate trece de la Marea Mediterană la Marea Roșie sau la Oceanul Indian”. Cea mai mare navă a Marinei franceze, care a plecat din Toulon pe 15 noiembrie, este însoțită de fregate, nave de realimentare, un submarin nuclear și avioane de patrulare maritimă.

Pentru ultimul Crăciun al trupelor, Emmanuel Macron a mers în Africa (Ciad în 2018, Coasta de Fildeș în 2019). În 2020 și 2021, a trebuit să renunțe din cauza pandemiei Covid-19.

author avatar
Tudor Borcea
154 afisari

7 COMENTARII

  1. AbrahamHoch si GertrudeFiala ce fac pe portavioanele franceze?Se ocupa cu gestiunea rachetelor Exocet?De aia lipsesc sute de rachete vandute pe sub masa???

  2. Il vedeti pe Iohanica intrand pe terenul de fotbal si imbratisand jucatorii care au pierdut meciul?
    O sa fim in ‘Șenghen’ cand o sa avem si astfel de conducatori…care nu sunt perfecti dar sunt cu mult deasupra sefilor nostri…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger