AcasăȘTIRI EXTERNEMacron, viitorul comandant al Armatei UE! Europa iese de sub scutul nuclear...

Macron, viitorul comandant al Armatei UE! Europa iese de sub scutul nuclear american

Emmanuel Macron, viitorul comandant al Armatei UE! Profețiile vorbesc despre un scenariu asemănător, iar planurile liderului de la Elysee par a se intersecta, la un moment dat, cu acest drum. De fapt, chiar în viitorul apropiat, dacă băgăm de seamă insistența cu care  Emmanuel Macron militează pentru dezvoltarea unei armate europene. Președintele Franței se visează comandantul EU Army, o forță militară compusă din soldați adunați din 10 națiuni de pe Bătrânul continent.

Ce este și mai interesant, e că planurile lui Macron sunt puternic susținute de Bruxelles. Sau invers, pare-se. La nicio săptămână după ce șeful statului francez a vorbit fără nicio reținere chiar în cadrul reuniunii G7 despre rolul și menirea Armatei UE, Consiliului European pentru Relații Externe s-a și grăbit să publice un sondaj de opinie realizat în 11 țări, din care reiese că 67% dintre cetățenii europeni sunt de acord cu viziunea „macronistă”. Statele Unite ale Europei, cu propria armată de sine stătătoare – iată viitorul care ne așteaptă.

Întrebarea pe care ar trebui să și-o pună autoritățile de la București are legătură cu parteneriatul strategic România – SUA, pe care Cotrocenii și Palatul Victoria îl tot flutură de câțiva ani. Mai este de actualitate să mizăm pe așa ceva în contextul în care liderii Europei pun la cale „divorțul” de America? Macron ne scoate de sub scutul nuclear al Washingtonului și fără să-i ceară părerea (de acord, nici nu poate fi vorba!) lui Iohannis, însă nu va uita care a fost poziția (votul) României la momentul decisiv.

Revenind, Consiliul Europei arată că aproape trei sferturi dintre europeni consideră că nu se pot baza pe americani în cazul unei necesități de ordin militar. Mai mult, dintre aceștia, 74% au spus „Da” pentru alcătuirea unei forțe comune de apărare, care va înlocui NATO (indiferent de comentariile „tonomatelor”, acolo se va ajunge). Astfel, la sondajul care a chestionat 15.000 de cetățeni europeni, în favoarea planurilor lui Macron s-au exprimat astfel: 72% dintre portughezi, 71% dintre suedezi, 71% dintre spanioli, 70% dintre francezi și 69% dintre polonezi.

La reuniunea G7, Macron le-a reamintit colegilor europeni (Germania, Italia și Marea Britanie) că Europa trebuie să se bazeze mai degrabă pe securitatea sa strategică decât pe o eventuală intervenție a Americii, în caz de nevoie. „Sunt un apărător al suveranității europene, al Autonomiei Strategice și  asta nu pentru că sunt împotriva NATO ori fiindcă mă îndoiesc de prietenii noștri americani, ci pentru că sunt lucid cu privire la starea lumii în 2021. Deoarece cred că avem nevoie de o împărțire echitabilă a poverii și Europa nu poate delega Americii protecția granițelor sale. Prin urmare, e nevoie să facem asta împreună. Nimeni nu-mi poate spune că NATO de azi este o structură care încă pertinentă. NATO a fost fondată pentru a înfrunta Pactul de la Varșovia, dar nu mai există Pactul de la Varșovia!”, a spus Macron.

În Ofensiva Franței este totală, dovadă și insistența cu care ministrul Afacerilor europene, Clement Beaune, a reiterat la Bruxelles ideea președintelui Macron, de a crea EU Army, pe fondul amenințărilor din China și Rusia. „Americanii vor să facă mai puțin pentru apărarea europeană, francezii vor să facă mai mult pentru apărarea europeană. Cred că acesta este marele proiect european pentru anii următori, iar partenerii din UE sunt aproape de viziunea noastră”.

Totuși, unele țări est-europene se tem să dea curs planurilor lui Macron, mai ales fiindcă liderul de la Elysee a propus o resetare a relațiilor cu Rusia. „Cine este principala victimă? Europa și securitatea sa. Vreau să construiesc un dialog real de securitate cu Rusia, care este o țară pe care o respect, o țară europeană – dar trebuie să avem o Europă care să se poată apăra singură, fără să se bazeze doar pe Statele Unite”, susține Macron. Cuvinte care cu greu pot fi digerate de fostele state ale Pactului de la Varșovia.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor