AcasăȘTIRI EXTERNEMacron: Trebuie să definim linii roșii clare cu Rusia

Macron: Trebuie să definim linii roșii clare cu Rusia

Macron: Trebuie să definim linii roșii clare cu Rusia/ Foto: Facebook

În pline tensiuni generate de o comasare fără precedentde trupe rusești la frontiera cu Ucraina, președintele Franței ridică tonul la adresa Moscovei. Liderul de la Elysee s-a declarat gata să aplice sancțiuni Rusiei în caz de „comportament inacceptabil”.

Într-un interviu acordat postului american CBS, președintele Franței, Emmanuel Macron a afirmat că „trebuie să definim linii roşii clare cu Rusia”, declarându-se „pregătit” pentru sancţiuni în cazul unui „comportament inacceptabil” din partea Moscovei.

„Cred că după un comportament inacceptabil, într-adevăr, trebuie să sancţionăm”, a răspuns preşedintele francez, întrebat cu privire la posibilitatea unor măsuri împotriva Moscovei în cazul unei invazii, în momentul în care trupele Rusiei sunt din ce în ce mai numeroase la frontiera ucraineană.

„Şi cred că trebuie să definim linii roşii clare cu Rusia”, a continuat liderul de la Elysee.

Afirmând că sancțiunile singure „nu sunt suficiente” și că este preferabil „un dialog constructiv”, Emmanuel Macron a asigurat că acestea constituie „singura modalitate de a fi credibil”. „Avem nevoie de un dialog sincer și deschis cu Rusia”, a adăugat el.

Rusia este acuzată că a desfășurat zeci de mii de soldați în apropierea frontierei sale cu Ucraina și în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, iar luptele, aproape întrerupte de la un armistițiu încheiat în vara anului 2020, s-au reluat recent.

Președintele Ucrainei, sprijinit cu vorbe

Joi, președintele american Joe Biden a anunțat o serie de sancțiuni financiare severe împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși, în timp ce și-a reînnoit propunerea de a se întâlni cu Vladimir Putin, în cadrul unui summit organizat de o țară terță.

Aceste sancțiuni reprezintă un răspuns la atacurile cibernetice și la ingerințele în alegerile prezidențiale din SUA din 2020. Opt persoane și entități legate de „ocupația” Crimeei au fost, de asemenea, sancționate, scrie Le Point.

Vineri, Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel și-au reiterat sprijinul pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au cerut Rusiei să-și retragă trupele de la frontiera cu Ucraina și să acționeze rapid pentru dezescaladarea tensiunilor.

author avatar
Tudor Borcea