La câteva zile după declarațiile președintelui Emmanuel Macron, care a spus că vrea „să-i enerveze pe nevaccinați”, aceștia din urmă și opozanții certificatului Covid au manifestat, sâmbătă, 8 ianuarie, în mai multe orașe din Franța, reînviind mobilizările de amploare.
Ministerul de Interne a anunțat 105.200 de participanți în toată Franța, de patru ori mai mulți decât cei 25.500 din mobilizarea anterioară din 18 decembrie.
„Macron, nu vrem certificatul tău”
La Paris, trei manifestații de protest au adunat 18.000 de oameni în timp ce 87.200 de protestatari au ieșit în stradă în restul țării, potrivit Ministerului de Interne. Zece polițiști au fost răniți, iar 34 de persoane au fost reținute.
Cea mai importantă manifestație pariziană a reunit mii de oameni la chemarea „Patrioților” candidatului de extremă dreapta la președinție, Florian Philippot, recâștigând nivelul mobilizărilor din vara trecută, când a fost anunțat certificatul verde.
„Macron, nu vrem certificatul tău”, „Nu vă atingeți de copii”, au scandat manifestanții, mulți dintre ei purtând steagul francez, și arborând simboluri regaliste în forma florii de crin, scrie AFP.
Il est 15 h 40, rue des Saints Père, à l’instant quelques Gilets dont Jérôme Rodrigues ont fait une apparition. Un drapeau européen a été décroché. #manif8janvier pic.twitter.com/od7ITFzuoh
— Pierre Bouvier (@pibzedog) January 8, 2022
Săptămâna aceasta, deputaţii francezi au aprobat proiectul de lege care prevede transformarea certificatului verde Covid-19 în certificat de vaccinare și poate fi activat doar cu o schemă de vaccinare completă şi nu doar cu un simplu test negativ.
În timp ce proiectul este așteptat în Senat, guvernul vrea ca măsura să intre în vigoare la 15 ianuarie.
„Dacă legea va trece, nu vom mai putea merge la școală, nu vom mai putea munci”, a spus un tânăr de 17 ani apropiat ideilor lui Florian Philippot, care nu vrea să „se injecteze cu un vaccin în curs de experimentare”.
Fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, alături de manifestanți
O bibliotecară în vârstă de 57 de ani, declarându-se mai degrabă „verde” și de extrema stângă, a protestat împotriva „certificatului care devine o obligație de vaccinare mascată”, în timp ce vaccinurile produc, potrivit acesteia, „efecte secundare”.
Manifestația pariziană a căpătat alura unei întâlniri politice, mai multe personalități de extremă dreapta venind să-și ofere sprijinul: prin mesaj video, Marion Maréchal, nepoata candidatului Adunării Naționale la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, conservatorul Jean- Frédéric Poisson, sprijinul lui Eric Zemmour (un alt candidat la președinție de extremă dreaptă) sau fostul consilier al fostului președinte american Donald Trump, Steve Bannon.
O sursă din poliție a descris această adunare drept „tensionată”. La fel ca cea desfășurată pe Boulevard de l’Hôpital (în sud-estul Parisului), la inițiativa „vestelor galbene”, această mișcare socială care a zguduit Franța în 2018 și în 2019, care și-a recăpătat niveluri de mobilizare similar cu cele de la începutul verii.
La Lyon (est), manifestanți de toate vârstele și puțini purtând mască s-au adunat în centrul orașului. Sloganurile care denunțau „apartheidul social” și huiduielile împotriva președintelui Macron au punctat demonstrația.
„Când vom vedea un vaccin pentru respect?”
La Bordeaux (sud-vest), între 500 și 1000 de persoane, conform poliției, și 9000, potrivit organizatorilor, au manifestat în ciuda ploii sub strigăte „Macron, te vom enerva!”, „Când vom vedea un vaccin pentru respect?”, „Încredere ruptă”, se putea citi pe pancarte.
Ciocniri între demonstranți și poliție au fost raportate la Montpellier (sud, 3.700 de persoane) și Toulouse (sud-vest, 2.200 de persoane), potrivit autorităților. Vârful de mobilizare al oponenților restricțiilor a fost atins pe 7 august, cu 237.000 de manifestanți în toată Franța.
În total, 79% din populația franceză a primit o injecție și 77,1% au un program complet de vaccinare. Peste 28,2 milioane de oameni au primit o doză de rapel.
Presiunea rămâne puternică asupra spitalelor franceze. Sâmbătă, erau peste 3.800 de pacienți cu Covid-19 în îngrijiri critice (+243 în 24 de ore), potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică din Franța.
Ritmul contaminării cu Covid-19 nu încetinește, cu 303.669 de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Boala a ucis cel puțin 125.349 de persoane în Franța, de la începutul epidemiei, în primăvara lui 2020. Sâmbătă au fost înregistrate 143 de noi decese.
Proteste și în Austria și Germania
Manifestații de protest au avut loc, tot sâmbătă, în Austria și în Germania. La Viena, aproximativ 40.000 de oameni au ieșit să mărșăluiască împotriva vaccinării obligatorii, măsură ce va intra în vigoare în februarie.
Austrians take to the streets of Vienna in protest against COVID mandate.#austria #austrians #covid_19 pic.twitter.com/xBV5Lm8cA6
— 5 News Australia (@5NewsAustralia) January 8, 2022
Protestul, în majoritate pașnic, a fost marcat totuși de incidente, după ce unii demonstranți au forțat cordonul poliției, forțele de ordine făcând arestări.
Mii de oameni au protestat și în mai multe orașe din Germania, în special la Hamburg (circa 16.000 de persoane), dar și la Magdeburg, Freiburg, Ansbach, Regensburg şi Schwerin.
În capitala Berlin, manifestanții au ales că formeze un cordon de mașini, peste 100, și biciclete