AcasăȘTIRI EXTERNEMacron stârnește iar lumea musulmană! A găsit soluția pentru eradicarea islamiştilor radicali

Macron stârnește iar lumea musulmană! A găsit soluția pentru eradicarea islamiştilor radicali

Emmanuel MacronMacron stârnește iar lumea musulmană! A găsit soluția pentru eradicarea islamiştilor radicali

Președintele francez Emmanuel Macron a primit, miercuri, aprobarea cabinetului pentru un proiect de lege care vizează „islamismul radical” în urma unui val de atacuri teroriste, care au avut loc în toamna acestui an. O mișcare pe care comunitatea musulmană din Franța, cea mai mare din Europa, s-ar putea să nu privească cu ochi buni.

Textul a fost inițial intitulat proiectul de lege „anti-separatism”, un termen pe care Macron l-a folosit pentru a se referi la islamiștii radicali din societatea dominantă. În urma criticilor aduse acestui termen, este acum numit „proiect de lege pentru întărirea valorilor republicane”, în special secularism și libertate de exprimare.

Premierul Jean Castex a ţinut să precizeze că această lege „nu este îndreptată împotriva religiilor, şi în nici un caz împotriva religiei musulmane în special”. În ciuda acestor prudenţe legate de termeni, legea riscă să provoace noi polemici.

Nu religiile sunt vizate, ci o ideologie prejudiciabilă purtând numele de islamism radical, a mai spus primul ministru. Și tot el a mai precizat că legea nu privează pe nimeni de libertate, ci dimpotrivă „este o lege a libertăţii, o lege a protecţiei, o lege a emanicpării în faţa fundamentalismului religios”.

O lege radicală împotriva separatismului islamic

Legea urmează să fie dezbătută în cadrul Parlamentului începând cu luna ianuarie şi această fază se anunţă delicată, poate chiar tumultoasă pentru că, aşa cum arată specialiştii, ea afectează totuşi anumite libertăţi şi instituie noi delicte, potrivit France 24.

Câteva puncte principale din conţinutul legii:

  • copiii vor fi şcolarizaţi în mod obligatoriu de la vârsta de trei ani;
  • sunt prevăzute condiţii clare de neutralitate religioasă în cadrul serviciilor publice şi măsuri de protecţia a acestora;
  • vor exista reguli clare pentru controlul asociaţiilor, astfel încât ele să nu depindă de reţele islamiste;
  • se vor institui reguli privind finanţarea locurilor de cult, tocmai pentru ca banii veniţi din străinătate să nu devină şi instrumente de îndoctrinare anti-franceză şi anti-democratică.

Proiectul de lege corespunde unor nelinişti exprimate de majoritatea francezilor în legătură cu activismul islamist în Franţa, cu ameninţarea teroristă şi jihadistă, şi cu spălarea pe creier operată de islamiştii radicali.

Decapitatea profesorului de istorie Samuel Paty, pe 16 octombrie anul acesta, pe motivul că le-a arătat elevilor în clasă caricaturi ale profetului Mahomed, a fost, într-un fel, picătura care a vărsat paharul.

author avatar
Andreea Vlad