AcasăȘTIRI EXTERNEMacron, scos din joc de gazul rusesc? Giganții energetici din Franta cer...

Macron, scos din joc de gazul rusesc? Giganții energetici din Franta cer economisiri „imediate” a consumului

Macron, scos din joc de gazul rusesc? Giganții energetici din Franta cer economisiri „imediate” a consumului / Foto: Facebook

Francezii trebuie să își reducă consumul de energie, ceea ce va permite țării să recupereze marja de manevră și să facă față viitoarelor vârfuri de consum, au spus șefii companiilor energetice Total, EDF și Engie într-un articol publicat în Journal du Dimanche.

Referindu-se la scăderea bruscă a livrărilor de gaze rusești în contextul războiului din Ucraina, precum și la tensiunile asupra unei părți a capacităților de producție de electricitate europene, cele trei mari companii energetice franceze consideră că „trebuie, în mod colectiv, să acționăm asupra cererii de energie prin reducerea consumului nostru pentru a ne oferi o marjă de manevră”, spun Catherine MacGregor, director general al Engie, Jean-Bernard Lévy, director general al EDF și Patrick Pouyanné, director general al Total.

Limitare „imediată” a consumului de energie

„Va fi necesar pentru a gestiona viitoarele vârfuri de consum și pentru a amortiza orice situații neprevăzute de natură tehnică sau șocuri geopolitice cu care ne-am putea confrunta. Acțiunea din această vară ne va permite să fim mai bine pregătiți pentru a face față următoarei ierni și, în special, pentru a ne păstra rezervele de gaz”, adaugă ei.

„Prin urmare, facem apel la conștientizare și la acțiuni colective și individuale, astfel încât fiecare dintre noi – fiecare consumator, fiecare companie – să își schimbe comportamentul și să își limiteze imediat consumul de energie, de electricitate, gaze și produse petroliere.

Franța își propune să își umple rezervele de gaze până la 100% până la sfârșitul verii pentru a face față tensiunilor preconizate în iarna care urmează, iar pe termen mai lung intenționează să construiască un mare terminal plutitor de GNL în Le Havre pentru a-și reduce dependența de gazul din Rusia, a anunțat săptămâna trecută premierul Elisabeth Borne, informează Boursorama.

În timp ce Rusia, supusă sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina, își limitează livrările de gaze către țările Uniunii Europene, guvernul francez a publicat duminică un decret care prelungește „scutul tarifar” pentru gaze până la 31 decembrie.

author avatar
Tudor Borcea