AcasăȘTIRI EXTERNE Macron, primit ca un erou în Beirutul devastat

 Macron, primit ca un erou în Beirutul devastat

Primul şef de stat care a vizitat Beirutul la două zile de la exploziile devastatoare care au îndoliat Libanul a fost preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Acesta a fost primit ca un salvator de mulţimile de oameni adunate, ce şi-au exprimat indignarea faţă de autorităţilor ţării lor, în timp ce liderul francez a invitat clasa politică libaneză să treacă fără întârziere la reforme necesare pentru scoaterea ţării din criza economică fără precedent pe care Libanul o traversează.

Într-un cartier sinistrat din Beirut, libanezii strânşi pentru vizita lui Macron l-au huiduit pe şeful statului libanez, Michel Aoun, care îl însoţea, cerând ajutorul Franţei pentru schimbarea liderilor aflaţi la putere în Liban, conform agenţiei de presă franceze.

”Ajutaţi-ne! Revoluţie”, a strigat mulţimea furioasă, scandând că ‘poporul vrea căderea regimului’, în timp ce Macron efectua o vizită în cartierul creştin Gemmayze, devastat de exploziile de marţi din portul Beirut, soldate cu peste 137 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform unui nou bilanţ. După baia de mulţime, preşedintele francez a declarat că intenţionează să propună ‘un nou pact’ politic responsabililor din Liban, unde furia populară se îndreaptă împotriva autorităţilor după tragedia din port. “Sunt aici pentru a lansa o nouă iniţiativă politică. Asta voi spune în această după-amiază liderilor şi forţelor politice libaneze”, a declarat Macron, adăugând că le va cere liderilor libanezi “să procedeze neîntârziat la reforme pentru a schimba sistemul, pentru a opri sciziunea Libanului, pentru a combate corupţia”.

Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Deblocarea a 33 de milioane de euro trebuie să permită acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de intervenţie şi spitalelor din capitala libaneză, a precizat Comisia Europeană.

author avatar
Andrei Coman
386 afisari

5 COMENTARII

  1. DEMENTUL asta EROU? …asta este un dement neomarxist ! …cred ca sa bucurat ffff tare cind a auzit citi au murit ….sigur ia parut rau ca sunt asa putini morti ! …dementul asta pedofil trebuie pus la zid si impuscat !

  2. Trebuie sa ajutam si noi apa avem putem trimite un tank cu apa apoi o mana de malai om gasi ca suntem record la porumb in lume.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger