Premierul britanic nu a reușit din nou să numească indeologia care stă în spatele recentelor atentate din Europa. Johnson spune platitudini de genul Marea Britanie este „împotriva terorii”. Este bine de știut. Dar, interesant, alți lideri mondiali s-au simțit capabili să numească – și să condamne – nu doar teroarea în general, ci și amenințarea radicalismului islamist.
Nivelul amenințărilor teroriste din Ragatul Unit a crescut de la „substanțial” la „sever”. Ministrul de interne, Priti Patel, vrea acum ca britanicii “să fie atenți, dar să nu ne alarmeze”. Aceasta înseamnă că această creștere a amenințărilor are un aer de inevitabilitate – cu atâtea vieți suprimate brutal și fără ca terorismul islamist să fie oprit. Săptămâna aceasta a venit rândul Austriei. La Viena , patru persoane au fost ucise și cel puțin alte 17 au rămas grav rănite după ce un simpatizant al SI a deschis focul asupra persoanelor care se bucurau de o seară finală de libertate înainte de începerea restricțiilor coronavirusului. Ca de obicei, liderii mondiali au emis declarații de simpatie și solidaritate cu țara asediată. Boris Johnson a răspuns: „ Sunt profund șocat de teribilele atacuri de la Viena. Gândurile Regatului Unit sunt cu poporul Austriei – rămânem uniți cu voi împotriva terorii”. Spre deosebire de cancelarul german Angela Merkel: „ Terorismul islamist este un dușman comun”. Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat sincer un „islam politic care nu este compatibil cu stabilitatea și pacea în lume”.
Apărarea lui Macron a laicismului, toleranței și a liberei exprimări a condus la faptul că Franța, la rândul ei atacată, a fost selectată pentru critici de către liderii din Turcia, Pakistan și Malaezia. Între timp, Marea Britanie emite declarații care exprimă tristețe, dar nu solidaritate politică cu guvernul francez, notează RT.com. În SUA, Donald Trump, de asemenea, s-a simțit capabil să numească și să condamne: „Rugăciunile noastre sunt cu oamenii din Viena după un alt act de terorism în Europa. Aceste atacuri rele împotriva oamenilor nevinovați trebuie să înceteze. SUA sunt alături de Austria, Franța și toată Europa în lupta împotriva teroriștilor, inclusiv a teroriștilor islamici radicali”. Se pare că în Marea Britanie acest subiect este măturat sub covor. Dincolo de aprinderea lumânărilor și recunoașterea tristeții generale, “gândurile” lui Johnson nu vor salva viețile oamenilor.