AcasăȘTIRI EXTERNEMacron: Lukașenko trebuie să plece

Macron: Lukașenko trebuie să plece

„Ceea ce se întâmplă în Belarus este o criză de putere, o putere autoritară care nu poate accepta logica democraţiei şi care se agaţă cu forţa. Este clar că Lukaşenko trebuie să plece”, a declarat Emmanuel Macron pentru Le Journal du Dimanche, vorbind la câteva zile după ce Uniunea Europeană a refuzat să-l recunoască pe  Alexandr Lukașenko drept președintele legitim al Belarusului.

Macron a declarat, de asemenea, că a fost „impresionat de curajul manifestanţilor” din Belarus: „Cunosc riscurile pe care şi le asumă manifestând în fiecare week-end şi totuşi continuă mişcarea pentru a ţine vie democraţia în această ţară care a fost lipsită de ea de atât de mult timp”. Liderul de la Elysee va efectua prima sa vizită în Lituania(unde s-a refugiat lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia) şi Letonia, două state baltice care speră în sprijinul său în confruntarea cu criza politică din Belarus şi cu presiunile Rusiei. Miniștrii UE au decis, în principiu, luna trecută, să impună sancțiuni guvernului de la Minsk, dar Cipru a blocat aprobarea până când blocul nu va fi de acord cu măsuri similare împotriva Turciei cu privire la explorarea gazelor în estul Mediteranei. Ministrul belarus al afacerilor externe Vladimir Makei a acuzat țările occidentale că au încercat să semene „haos și anarhie” în fosta republică sovietică.

„Vedem încercări de a destabiliza situația din țară. Imixtiune în afacerile noastre interne, sancţiuni şi alte restricţii impuse Belarusului vor avea efectul opus şi sunt dăunătoare pentru absolut toată lumea”, a declarat el Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite într-un comunicat video. Peste 12.000 de persoane au fost arestate în Belarus după ce opoziţia a contestat corectitudinea alegerilor din 9 august. Statele Unite, Canada și Regatul Unit sunt, de asemenea, așteptate să impună sancțiuni în curând asupra autorităților din  Belarus pentru ceea ce guvernele consideră a fi alegeri trucate și violență împotriva protestatarilor pașnici, au declarat surse pentru Reuters.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
150 afisari

1 COMENTARIU

  1. Impotentul vorbeste de funie in casa spanzuratului.Presa pulii a uitat de atrocitatile Macroului contra vestelor galbene.De fapt mai toata zisa presa sunteti curva neo marxismului.Grav e ca va dati fete mari pe centura.Sa puteziti in iad,gunoaielor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger