AcasăȘTIRI EXTERNEMacron, luat la palme și de electoratul Franței

Macron, luat la palme și de electoratul Franței

Macron, luat la palme și de electoratul Franței, după ce a „încasat-o” de la un cetățean nemulțumit de situația din țară sub mandatul său. Au fost alegeri regionale în Hexagon, iar rezultatele sunt de-a dreptul șocante pentru „La République en Marche”, formațiunea încropită în jurul liderului de la Elysee. Partidul lui Emmanuel Macron este marele perdant al acestor alegeri, programate cu numai 10 luni înaintea scrutinului pentru prezidențiale!

În Franța câștigă teren partidele „mainstream” de stânga și de dreapta, în timp ce „vedetele” La République en Marche și „Adunarea Națională”, a ultranaționalistei Marine Le Pen, pierd teren. De fapt, nu pierd teren, mai degrabă am spune că iau bătaie la fundul gol, după cum arată datele finale ale votului exprimat duminică.

Doar 11% pentru partidul lui Macron

La nivel național, partidele de stânga au obținut 34% din voturi, comparativ cu 29% din voturi pentru dreapta. „Adunarea” lui Marine Le Pen a strâns doar 19%, un scor mult sub așteptările șefilor. Și mai gravă este situația în tabăra „macroniștilor”, acolo unde atmosfera e una de înmormântare: deși s-a aliat cu alți centriști sau conservatori, La République en Marche abia a luat 11% din voturi! Ba, în unele regiuni, candidații lui Emmanuel Macron nici măcar nu au reușit să treacă pragul pentru a intra în turul 2!

Felul în care au votat francezii indică faptul că populația s-a săturat de promisiunile fără acoperire făcute de mai marii politicii din Hexagon. În acest sens, alegătorii au ales să-i sprijine pe președinții de consilii regionale aflați deja în funcții, mare parte din ei fiind cu orientare de stânga și/ sau dreapta.

Cu 10 luni înainte de scrutinul prezidențial, programat în primăvara lui 2022, alegerile regionale din Franța sunt considerate ca fiind extrem de importante pentru starea de spirit națională. Este primul semnal pe care îl dă țara de la debutul pandemiei și mai ales de la impunerea blocajelor din cauza noului coronavirus.

Dezamăgire și în tabăra lui Le Pen

În regiunea de nord a Hauts-de-France, unde este la putere conservatorul și candidatul la președinție Xavier Bertrand, partidul său a luat 41,39% din voturi (doar 24,37% pentru Le Pen). Într-o declarație la scurt timp după anunțarea rezultatelor, Bertrand a declarat triumfător: „Am rupt fălcile Adunării Naționale”!

Candidații „La République en Marche” n-au trecut de 10% (unde spre 9%), adică s-au clasat sub pragul ce le permitea să se califice pentru turul 2 al alegerilor. Este „o înfrângere umilitoare pentru Macron, care a trimis cinci miniștri să candideze în această regiune, în încercarea de a stimula partidul său”, după cum remarca Politico.

Rezultatele de duminică sunt o dezamăgire și pentru susținătorii extremei drepte. Marine Le Pen spera să ia cel puțin un consiliu regional, victorie ce i-ar fi dat partidului său credibilitatea după care tânjește. Cursa din regiunea sudică Provence-Alpes-Côte d ‘ Azur, unde Marine Le Pen spera la o victorie clară, pare mai strânsă decât se aștepta. Candidatul Adunării Naționale, Thierry Mariani, a obținut 36,38%, cu puțin înaintea lui Renaud Muselier (care pentru turul 2, în 27 iunie, va avea și sprijinul partidului lui Macron), la 31,91%.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
718 afisari

5 COMENTARII

  1. Daca eram Emanuel asa puneam cazmaua pe ei ia uite ma au inceput sa il ia la palme toti jidanii.

  2. Îi imparteam eminescian in 2 cete. In smintiti si in mișei.

    La Paris?
    În lupanare de cinismu şi de lene,
    Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene,
    Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos…
    Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?

    Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
    Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
    Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil,
    Drept ştiinţ-având în minte vre un vals de Bal-Mabil,
    Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană…
    O, te-admir, progenitură de origine romană!

    Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
    Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
    Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
    Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
    Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
    Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

    Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
    Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în SMINTITI şi în Mișei ,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

  3. A ha ha, ce bitch – slapping si-a luat idiotul asta util de Macaroni de la francezul ala al lui alb, zici ca a dat ala ca intr-o femeie, si a fugit de acolo Macaroni fix ca o femeie, asta arata ce fel de caracter de kakat are pionul asta globalist, pe care il doare fix in (c)oita de poporul alb francez, pe el il intereseaza doar imigrantii aia negrii de nisip si de musulmanii talibani adusi cu dinghy-urile in Franta !! 🙂 Bai Macaroni, bai agariciule, inca si acum rad de tine si ce perversa ti-ai luat de la albul ala francez, bai ordinarule, tu nici macar barbat nu esti, esti o tarfa de 3 euro, care se da in stamba ca un ultim actor ratat, tu nu esti si nu vei fi niciodata un presedinte francez, tu esti numai un tradator sinistru, care o sa ajunga sa cunoasca un stapl pe Champs Elysee, tarfa ce esti !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger