Trei lideri europeni – Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz – sunt concurenții care ar putea umple vidul de putere european după plecarea Angelei Merkel de la conducerea Germaniei, o locomotivă care trage de ani buni economia UE.Competiția este deschisă pentru 2022
Merkel, înlocuită la începutul lunii decembrie de social-democratul Olaf Scholz în funcția de șef al guvernului german, și-a pus amprenta asupra Europei, ajutând la menținerea coeziunii acesteia într-o serie lungă de crize.
Potrivit unui sondaj recent al think tank-ului Consiliului European pentru Relații Externe, cetățenii europeni, dacă ar putea, ar vota 41% pentru Angela Merkel ca președinte al Europei.
Oportunitate pentru Macron
Şefului statului francez i se oferă totuşi o rampă de lansare odată cu preşedinţia semestrială a UE, pe care Parisul o va prelua din ianuarie.
Macron și-a afișat ambițiile spunând că vrea să lucreze pentru „o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă de alegerile sale și stăpână pe destinul ei”. Plecarea lui Merkel „ar putea permite viziunii franceze asupra Europei să prevaleze”, notează Le Matin.
În competiție cu „Super Mario”
Tratatul franco-italian pe care Macron tocmai l-a semnat cu Mario Draghi nu a trecut neobservat în acest context, întrucât se formează noi alianțe în Europa post-Brexit.
Cei doi au lansat un apel comun pentru reformarea regulilor bugetare europene cu scopul de a permite mai multe cheltuieli de investiții.
O inițiativă de natură să nemulțumească țările din nordul Europei, care sunt mai “frugale” în ceea ce privește finanțele publice.
Mai ales că premierul italian, supranumit „Super Mario” după perioada pe care a avut-o la conducerea Băncii Centrale Europene, este considerat și el un potențial candidat la conducerea europeană.
Cu toate acestea, Draghi ar putea reveni în 2022 pe postul de șef al statului italian, funcție cu prerogative limitate.
La rândul lui, Macron se va confrunta cu un 2022 dificil pe plan intern – alegeri prezidențiale în primăvară cu un rezultat foarte incert.
Misiunea pentru Scholz: ruperea de “merkelism”
Olaf Scholz este renumit pentru tendința sa de a se concentra asupra prosperității economice a Germaniei fără a se implica prea mult în probleme internaționale majore.Dar pentru a-și asuma conducerea europeană, noul cancelar, care se prezintă drept moștenitorul lui Merkel, va trebui să-și facă vocea auzită.
Va trebui să rupă cu „merkelismul”, această diplomație a căutării permanente a compromisului, a așteptării în crize și a priorității acordate intereselor economice, inclusiv cu regimuri autoritare precum Rusia și China.
În plus, Olaf Scholz va prelua președinția G7 din ianuarie.