AcasăȘTIRI EXTERNEMacron, Draghi, Scholz: cine va înlocui „locomotiva” Angela Merkel?

Macron, Draghi, Scholz: cine va înlocui „locomotiva” Angela Merkel?

Trei lideri europeni – Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz – sunt concurenții care ar putea umple vidul de putere european după plecarea Angelei Merkel de la conducerea Germaniei, o locomotivă care trage de ani buni economia UE.Competiția este deschisă pentru 2022

Merkel, înlocuită la începutul lunii decembrie de social-democratul Olaf Scholz în funcția de șef al guvernului german, și-a pus amprenta asupra Europei, ajutând la menținerea coeziunii acesteia într-o serie lungă de crize.

Potrivit unui sondaj recent al think tank-ului Consiliului European pentru Relații Externe, cetățenii europeni, dacă ar putea, ar vota 41% pentru Angela Merkel ca președinte al Europei.

Oportunitate pentru Macron

Şefului statului francez i se oferă totuşi o rampă de lansare odată cu preşedinţia semestrială a UE, pe care Parisul o va prelua din ianuarie.

Macron și-a afișat ambițiile spunând că vrea să lucreze pentru „o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă de alegerile sale și stăpână pe destinul ei”. Plecarea lui Merkel „ar putea permite viziunii franceze asupra Europei să prevaleze”, notează Le Matin.

În competiție cu „Super Mario”

Tratatul franco-italian pe care Macron tocmai l-a semnat cu Mario Draghi nu a trecut neobservat în acest context, întrucât se formează noi alianțe în Europa post-Brexit.

Cei doi au lansat un apel comun pentru reformarea regulilor bugetare europene cu scopul de  a permite mai multe cheltuieli de investiții.

O inițiativă de natură să nemulțumească țările din nordul Europei, care sunt mai “frugale” în ceea ce privește finanțele publice.

Mai ales că premierul italian, supranumit „Super Mario” după perioada pe care a avut-o la conducerea Băncii Centrale Europene, este considerat și el un potențial candidat la conducerea europeană.

Cu toate acestea, Draghi ar putea reveni în 2022 pe postul de șef al statului italian, funcție cu prerogative limitate.

La rândul lui, Macron  se va confrunta cu un 2022 dificil pe plan intern –  alegeri prezidențiale în primăvară cu un rezultat foarte incert.

Misiunea pentru Scholz: ruperea de “merkelism”

Olaf Scholz  este renumit pentru tendința sa de a se concentra asupra prosperității economice a Germaniei fără a se implica prea mult în probleme internaționale majore.Dar pentru a-și asuma conducerea europeană, noul cancelar, care se prezintă drept moștenitorul lui Merkel, va trebui să-și facă vocea auzită.

Va trebui să rupă cu „merkelismul”, această diplomație a căutării permanente a compromisului, a așteptării în crize și a priorității acordate intereselor economice, inclusiv cu regimuri autoritare precum Rusia și China.

În plus, Olaf Scholz va prelua președinția G7 din ianuarie.

  • Etichete
  • UE
author avatar
Radu Jacotă Redactor
372 afisari

4 COMENTARII

  1. PRABUSIRE..GERMANIA, PRABUSIRE MACRON, PRABUSIRE U.E. ANUL 2022 RUINAREA U.E. DESCOPERIREA MARILOR TUNURI FINANCIARE DATE DE JEPCARII CARE CONDUC U.E. SI CUM FURA EI TARILE EUROPENE UN FOLOS PROPRIU SI PERSONAL…
    PREGATIREA MARELUI PROCES NURENBERG 2..SI DISTRUGEREA PLANURILOR MARII RESETARI INCEPUTE DE DAMBLAGITII SENILI AI U.E. CU DEMENTII SPALATI LA CREIERE. SOROS MORT. BILL GATES DISTRUS PRIN DECESUL UNUIA DIN COPIII, BIDEN CAPACIT DE PUTIN SI CHINA CALCAND CREIERII TAMPITEI SUA…ROMANIA STAI CUMINTE CA E VREMEA SA ITI VEZI DE NEAMUL SI SARACIA TA. .
    INCEPE ADEVARATUL RAZBOI SPIRTUAL CARE STRIVESTE S.U.A SI DIN INTERIOR SI DIN EXTERIOR….MANDRIA NEBUNULUI TREBUIE LOVITA IN VAZUL LUMII. ROMANIA, STAI CUMINTE SI VEZI DE STRACHINA TA CA DUMNEZEU LUCREAZA IN FAVOAREA TA, POPOR ROMAN.

  2. MOARTEA O VA LUA PE ANGELA MERKEL INTAI, APOI PE UNIUNEA EUROPEANA CUIB DE TALHARI SI BANDITI, IN FRUNTE CU ZDREANTA HOATA DE URSULA SUGE PLA…SCARBA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE ESTE IOHANNIS LABA TRISTA ..
    SLUGA PROASTA SI INDOITA …O SA RAMANA IN LADA DE GUNOI A ISTORIEI CA OSPATARUL DE LA ZIUA MARINEI….NIMIC MAI MULT…MOARTE U.E. PUSCARIE CU PROCES NURENBERG 2 PENTRU TOTI GLOBALISTII…RESETAREA MAMELOR VOASTRE CURVE!! MARS LA CIMITIR SAU LA PUSCARIE…

    • Cine credeti ca haleste k.kat pitit in spatele pseudonimelor Ion Iov Valahul Roexit ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger