AcasăȘTIRI EXTERNEMacron , atacat şi la Cannes! Câştigătoarea Justine Triet l-a făcut cu...

Macron , atacat şi la Cannes! Câştigătoarea Justine Triet l-a făcut cu ou şi cu oţet: „O schemă a puterii dominatoare”

Macron , atacat şi la Cannes! Câştigătoarea Justine Triet l-a făcut cu ou şi cu oţet: "O schemă a puterii dominatoare"

Milioane de francezi au ieșit luni bune în stradă și au făcut greve, nemulțumiți de reforma pensiilor promovată de liderul de la Paris. Aceasta crește vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64, până în anul 2030.

Și perioada de contribuție se mărește de la 42 de ani, cât este acum, la 43 de ani, până în 2027. Oamenii sunt furioși și pentru că guvernul lui Macron s-a folosit de un artificiu constituțional pentru a adopta legea, ocolind Parlamentul. Nu de puține ori protestele au devenit violente.

Justine Triet, atac la Macron, cu trofeul în braţe

Festivalul de la Cannes s-a terminat cu o victorie feminină și cu o victorie franceză, Justine Triet a devenit a treia femeie care ia trofeul. Ea a adus Franței al 10-lea Palme d’or, cu filmul „Anatomy of a Fall” / „L’anatomie d’une chute”.

Cu trofeul în braţe, Justine Triet a făcut declarații politice incendiare: „În acest an, țara a fost traversată de o contestare istorică extrem de puternică și unanimă a reformei pensiilor. Această contestare a fost negată și reprimată într-o manieră șocantă.

Această schemă a puterii dominatoare din ce în ce mai lipsită de complexe se răsfrânge în toate sferele societății, iar cinemaul nu scapă”.

Triet a acuzat apoi „guvernul neo-liberal” al președintelui Emmanuel Macron că apără „comercializarea culturii” pe cheltuiala „excepției culturale franceze, fără de care nu aș fi azi în fața voastră”.

Despre ce e vorba în filmul câştigător?

„Anatomy of a Fall” / „L’anatomie d’une chute”, filmul care a câştigat Palme d’or, nu face politică decât în măsura în care vorbește despre lupta pentru putere din interiorul unui cuplu.

Mare parte din film e ocupată de procesul la care o scriitoare de succes e acuzată că și-a ucis soțul, dar pentru Triet nu e important dacă a fost omucidere sau sinucidere, ci cum s-a ajuns acolo.

author avatar
Andrei Ștefan