AcasăȘTIRI EXTERNEMacron anunță că Franța și-a ucis un „dușman prioritar”. Cine era „emirul...

Macron anunță că Franța și-a ucis un „dușman prioritar”. Cine era „emirul autoritar și autocrat”

Macron anunță că Franța și-a ucis un „dușman prioritar”. Cine era „emirul autoritar și autocrat”

Adnan Abou Walid al-Sahraoui, liderul grupului jihadist Statul Islamic din Sahel (EIGS), care a efectuat în special atentate mortale în Mali, Niger și Burkina Faso, a fost „neutralizat” în cursul lunii august. 

Eliminarea lui al-Sahraoui, figură istorică a jihadului în Sahek, a fost calificată drept un „suces istoric” pentru Franța, de președintele Emmanuel Macron.

Florence Parly, ministrul forțelor armate, a declarat joi, 16 septembrie, că Adnan Abou Walid al-Sahraoui a murit după „ce a sucombat din cauza rănilor în urma unui raid al forțelor  operațiunii Barkhane în august 2021”.

Desemnat drept „dușman prioritar” în Sahel, al-Sahraoui a fost șeful filialei organizației Statul Islamic în Sahel (EIGS), după ce a jurat loialitate către ISIS, în 2015, scrie France 24.

Un „veteran al jihadului”

Adnan Abu Walid al-Sahrawi, al cărui nume apare în programul Rewards for Justice al Departatmentului de Stat al SUA, este considerat drept comanditarul majorității atacurilor regulate și sângeroase care vizează militari și civili, deopotrivă, în Niger, Mali și Burkina Faso. „Estimăm că EIGS este responsabil pentru moartea a 2.000 până la 3.000 de civili”, a spus ministrul forțelor armate.

Identificat în Maroc ca Lahbib Abdi Said, acest cetățean marocan s-a născut în anii 1970 în Sahara Occidentală. De asemenea, a militat pentru o perioadă în cadrul Frontului Polisario, mișcarea de independență sahariană. „Adnan Abou Walid al-Sahraoui, care are un profil militar, este un veteran al jihadului”, explică Wassim Nasr, specialist în mișcările „Foarte discret, a avut o experiență excelentă în gherilă și în clandestinitate, ceea ce i-a permis să se bucure de o anumită aură și ascendență asupra oamenilor săi”.

Emir „autoritar și autocrat”

Acest „emir autoritar și autocrati”, după cum l-a descris Florence Parly, decide să meargă pe cont propriu, din 2015. „El decide în luna octombrie a acelui an, profitând de capacitatea sa de purtător de cuvânt, să promită loialitate, în numele al lui Al-Mourabitoun (organizație jihadistă africanp) , către ISIS”, a spus Wassim Nasr. Liderul Al-Mourabitoun, Mokhtar Belmokhtar, care este forțat să dezmintă el însuși această loialitate”.

În octombrie 2016, unul mai târziu, ISIS a recunoscut public loialitatea lui Adnan Abou Walid al-Sahraoui, care a devenit de facto liderul propriului său grup jihadist. „A trebuit așteptat anul 2019 pentru ca ISIS, care nu avea încredere în el din cauza legăturilor din trecut cu Al-Qaeda, să înceapă să revendice operațiunile comise de grupul său, în condițiile în care el se remarcase din octombrie 2017 cu un atac asupra soldaților americani din forțele speciale și soldaților nigerieni (opt morți) într-o ambuscadă din Tongo Tongo, la sud-vest de Niger”.

La sfârșitul anului 2019, EIGS a efectuat o serie de atacuri la scară largă împotriva bazelor militare din Mali și Niger, ucigând zeci de militari din rândul armatelor locale.

Și la 9 august 2020, în Niger, șeful EIGS a ordonat personal, potrivit lui Florence Parly, asasinarea a șase lucrători umanitari francezi, a ghidului și șoferului lor nigerieni. Acest atac asupra tinerilor implicați în acțiuni umanitare a stârnit mari emoții în Franța și Niger.

Eliminarea lui al-Sahraoui, în urma unui atac cu drone, face parte dintr-o serie de capturări și lichidări ale mai multor  cadre ale EIGS de către armata franceză și aliații săi, în ultimele luni.

author avatar
Tudor Borcea
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger